Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

PODZEMNE SKRIVNOSTI VRANSKEGA


Čeprav je že jesen,  je v meni še vedno živ spomin na 21. junij - kresni večer, preživet v prijetni družbi vodnikov Centra jamskih doživetij in skupine radovednih obiskovalcev.

Udeležila sem se slavnostnega odkritja tablice jame Veternice, kjer so nam predstavili edinstven projekt označevanja jam na Štajerskem. Najprej so pred vhod v jamo pritrdili tablico, s kakršnimi označujejo jame v okolici, potem pa smo se vsi zbrani, željni neznanega raziskovanja in oblečeni v kombinezone, s čeladami in z lučkami v spremstvu vodnikov napotili v jamo Veternico.

Pozdravil nas je prijeten hlad jame, kjer smo po vhodnem rovu po vseh štirih prispeli do tako imenovanega tobogana. Ko smo premagali prvo ožino, smo prispeli do prelepe kapelice s čarobnim jamskim okrasjem. Plazili smo se skozi lep fosilni rov in se začeli spuščati po nekoliko nerodni giljotini. Od tam smo se kmalu priplazili do čarobnega jezera v spodnjem delu jame. Povzpeli smo se še v dvorano, od koder smo si ogledali orgle, potem pa smo se v slogu treniranja plezalnih sposobnosti po isti poti vrnili iz podzemnega sveta. Polni čudovitih vtisov pravega jamarskega podviga smo se v potoku pred jamo malo umili, potem pa se napotili naprej do jame Škadavnice, kjer so za najmlajše pripravili prijetno presenečenje, tako imenovan »Sovin prelet« skozi jamo. Pripravili so jim pravi jamski zip-line. Kot se za najdaljši dan spodobi, smo slovesnost zaključili s kresovanjem.

Ker sem v tem večeru sama neizmerno uživala, si želim, da si pogledate spletno stran Centra jamskih doživetij, ki ima sedež na Vranskem, in se tudi vi z njimi dogovorite za voden ogled jame Veternica ali morda organizirate druženje za otroke v jami Škadavnica s Sovinim preletom. Morda se udeležite tudi kakšne njihove delovne akcije ali katere od drugih aktivnosti.
                                                                                      Nataša Juhart

 

 

Oglejte si tudi