Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

V Našem domu vedno nekaj delajo

Vse življenje nekaj delamo. Kot otroci se igramo in se ob tem privajamo delovnim navadam. Šolarji hodijo v šolo in se učijo veščin, ki jim bodo v življenju vedno prišle prav. Pa pride čas zaposlitve, ko si služimo denar za lažje prebijanje iz dneva v dan. In takrat večkrat rečemo: »Ko bom v pokoju, bom imel(a) več časa zase in za prijatelje.«. Večini to ravno ne uspeva najbolje. Posebej tistim, ki živijo v hiši in imajo radi urejeno okolico svojega doma.

V Zavodu sv. Rafaela področje dela zajema predvsem pomoč stanovalcev v kuhinji in urejanje okolice doma. Pri tem so zelo aktivni – kuharicam pomagajo lupiti jabolka za kompot in čežano, olupijo česen in čebulo. V letu 2013 pa smo se lotili tudi priprave ozimnice. Nekaj od tega ste lahko že sproti prebirali v naših člankih in videli na fotografijah. Poleg ribanja zelja, priprave domače mešanice začimb smo tudi luščili fižol in si sami naredili mešanico za čaj. Med letom smo obirali cvetove lipe, bezga, rmana in obrali liste citronke. Vse smo skrbno posušili, čaj pa pridno spili. Del svojega vrta nam je prijazno odstopil g. župnik. Tam smo skozi vse leto pridelali okoli 150 kg najrazličnejše zelenjave – od krompirja, solate, čebule, pora do zelene, peteršilja, korenja, fižola in kolerabe.

Ker imajo stanovalci radi urejeno okolico Zavoda, vsako pomlad pridno posadijo rože v zemljo, jeseni pa jih spravijo na toplo, da ne pozebejo. Tudi ko zapade sneg, nam ni treba skrbeti. Gospodje, ki so še pri močeh, pogumno poprimejo za lopato in pomagajo hišniku pri odmetavanju snega.

Kot lahko berete, so naši stanovalci kljub svojim letom še vedno aktivni in opravijo vsako delo. Težavnost je prilagojena vsakemu posebej. Pri tem pa je najbolj pomembno, da pri vsaki dejavnosti sodelujejo prostovoljno.

Oglejte si tudi