V majskem napovedniku dogodkov je tretja sobota tradicionalno rezervirana za kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine«, ki ga organizira Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko in je letos pohodnike vodil že po šesti poti. Na startu je bilo nekaj pohodnikov, ki so z nami že od začetka, tisti, ki so bili petič zapored (pohodniki, hranite pohodni kartonček), pa so prejeli presenečenje. Kar nekaj se jih je pohoda udeležilo prvič.
Tudi letos smo s pomočjo podpornikov uspeli upravičiti ime pohoda. Vsi pohodniki so ob prijavi prejeli jabolka, vodo, medico in čokolado ter degustirali suhomesnate in mlečne izdelke lokalnih kmetij. Za predstavitev poti, animacijo in pravočasen start je poskrbel Denis Oštir. Kljub zelo turobnemu jutru se nas je pred Schwentnerjevo hišo zbralo šestdeset pohodnikov, ki smo se ob devetih po pozdravu županje Nataše Juhart podali proti Homskemu mlinu v »Beraški dolini«, kakor domačini imenujejo ta del Prapreč. V mlinu sta nas s pristno dobrodošlico, domačim kruhom in soljo, pričakala zakonca Kos. Med predstavitvijo zgodovine mlina sta kruh in sol še »oplemenitila«. Pot nas je nato vodila do podružnične cerkve sv. Jeronima na Taboru, kjer smo se najprej odžejali in osvežili s sadjem. V nadaljevanju postanka je sledila kratka in zanimiva predstavitev cerkve v izvedbi Primoža Jermana. S Tabora smo se podali proti zaselku »Briše«, kjer smo imeli ob brunarici Športnega društva Tana naslednjo postojanko. »Izgubljene« kalorije smo nadomestili z medico, pecivom in sadnimi sokovi. Med pohodniki je bil tudi prvi sosed Franc Lesjak, ki je predstavil zgodovino smučarskih skokov na Vranskem, katerih organizator je bilo prav ŠD Tana. To pa še ni vse. Med nami je bila tudi nekdanja skakalka, edina ženska, ki si je upala spustiti po skakalnici.
Temne oblake, ki so nas strašili zjutraj, je pregnalo sonce in kar naenkrat smo bili na odcepu za Selo. Ponovno so nas pričakale suhomesnate dobrote, kruh in kapljica rujnega. Peta postojanka je bila v Brodeh. Tam smo se sladkali z domačimi jogurti, ki jih zvesti pohodniki že poznajo, ter liofiliziranim sadjem in zelenjavo, ki sta bila za številne prisotne novost. Tudi največji junaki, ki so poskusili ščepec liofiliziranega zmletega česna, so priznali, da je res »gajsten«. Na poti do cilja smo se ustavili še v župnijski cerkvi sv. Mihaela, kjer nam je Primož Jerman predstavil še naše osrednje svetišče. Na tokratnem pohodu smo res v veliki meri spoznavali kulturno dediščino, kar je bilo še posebej zanimivo pohodnikom, ki ne poznajo naše občine. Na cilju pri Schwentnerjevi hiši smo tradicionalno zaključili z okusno mesno-zelenjavno enolončnico in nazdravili na uspešno prehojeno pot z obljubo, da se naslednje leto ponovno vidimo.
Letos smo prehodili devet
kilometrov. Pot je bila čudovita, predvsem pa tudi zelo dobra, za kar se
iskreno zahvaljujemo lokalnim ponudnikom, sponzorjem in posameznikom. Nekateri nas
podpirajo že od vsega začetka, nekateri prvič. Hvaležni smo za vsak prispevek. Na
6. kulinaričnem pohodu »Z Guštom po poti dediščine« so tako bili z nami:
Turistično društvo Gušt; Planinsko društvo Vransko; Prostovoljno gasilsko
društvo Vransko; kmetija Novak; kmetija Laznik; Mesarstvo Križnik; Mesarstvo in
catering Dolar; Hiša Lisjak; Jagros, d. o. o. – Supermarket Jager Vransko;
Mercator, d. d. – Market Vransko; domačija Grčin, dopolnilna dejavnost na
kmetiji – Peter Čvan; družina Kos; Marija Skok – dopolnilna dejavnost na
kmetiji; kmetija Lukman; Njami Njam – Davor Vuchkovski, s. p.; Sadika Vransko –
Šmit Jože, s. p.; Brglez, d. o. o.; kmetija Kropivšek; Čebelarstvo Zupančič;
Čebelarsko društvo Vransko – Čebelarski krožek OŠ Vransko-Tabor; Denis Oštir; Primož
Jerman in Občina Vransko.
Spoštovani ponudniki, spoštovani sponzorji, hvala, ker prisluhnete naši prošnji
in tako pomagate, da pohodnikom predstavimo vranske poti na kulinaričen način.
Tanja Goropevšek




