Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

TELESNA AKTIVNOST PRIPOMORE K OHRANJANJU PSIHOFIZIČNEGA POČUTJA STAREJŠEGA ČLOVEKA NA PODROČJU FIZIOTERAPIJE

Ohranjanju duševne in telesne pripravljenosti je potrebno posvečati pozornost vse življenje, saj drži star slovenski pregovor, ki pravi: »Vprašala bodo stara leta, kaj so delala mladostna.«

Za ohranjanje dobrega počutja in zdravja v starosti je pomembno, da ostanemo telesno dejavni in duševno aktivni. V domu Sv. Rafaela se kot fizioterapevtka trudim, da stanovalcem v njihov vsakodnevni ritem vnesem in jim nudim vrsto aktivnosti, ki so vodene skupinsko in individualno. Pomembno je, da stanovalci zaupajo in verjamejo v namen in cilj vseh aktivnosti.

Upadanje telesnih funkcij je s staranjem normalen pojav. Dodatne oteževalne okoliščine pa predstavljajo različna spremljevalna obolenja in poškodbe. Da bi preprečili ta pojav, lahko veliko naredimo z zgodnjim odkrivanjem pomanjkljivosti in s pravilnim izborom ustreznega gibanja in pripomočkov.

Struktura stanovalcev, glede na gibalne spodobnosti, je v našem domu zelo raznolika. Nekateri se varno in brez napora gibajo brez pripomočkov, drugim pa zdravstveno stanje ne dopušča več varnega gibanja brez ustrezne dodatne pomoči. Najtežje prizadeti stanovalci niso več sposobni aktivne drže in kontrole telesa v pokončnem položaju. Vertikalizacija, posedanje in vstajanje je temelj pokončne drže in gibanja s pripomočki. Težje pokretne stanovalce posedamo v postelji, tistim, ki popolnega vertikalnega položaja ne osvojijo, je namenjen t. i. počivalnik.

Stanovalcem zagotavljamo tudi uporabo pripomočkov, ki nudijo varno oporo in omogočajo gibanje v prostoru in na prostem tistim, ki so bolj pokretni. Pri gibanju je pomembno, da jih spodbujamo, da so sposobni bolje nadzorovati svoje telo, da jih učimo in naučimo gibanja,  kot enega pomembnejših dejavnikov boljšega počutja, nasmejanega dneva in prijetne noči.

Gibanje je učinkovita metoda, ki poteka v domu v sklopu rehabilitacijskega ali preventivnega programa. Stanovalci z akutnimi nevrološkimi, srčnimi obolenji, s poškodbami gibalnega aparata ter s težavami v dihalnem sistemu so vključeni tudi v individualni terapevtski program, ki ga izvajam v dogovoru z domsko zdravnico trikrat tedensko ali po potrebi tudi več. Preventivni program pa je voden tudi skupinsko in je namenjen ohranjanju in izboljšanju telesnih zmogljivosti, kot je mišična moč, gibljivost, koordinacija in ravnotežje. Omogoča jim večjo samostojnost v dnevnih aktivnostih. Mnogokrat si stanovalci zaželijo pogovora o svojih zdravstvenih težavah, o bolečinah in sem jim na razpolago s strokovnimi nasveti in priporočili.

V domu sem že šesto leto in vem, da je starostnika potrebno sprejeti takšnega, kot je. Pridobiti si moraš zaupanje, potrebno jih je poslušati, se z njimi nasmejati. Njihove besede so pogostokrat modre, včasih tudi nagajive. Večkrat s pogovorom dosežeš del cilja, ki si ga zastaviš v rehabilitaciji.

 

 

Zapisala Simona Novak, mag., dipl. fizioterapevtka v domu Sv. Rafaela.

Oglejte si tudi