V Vrtcu Vransko smo med 17. in 21. novembrom zaznamovali teden slovenske hrane, ki ga vsako leto posvečamo spoznavanju domačih pridelkov, tradicionalnih jedi in ljudi, ki s svojim delom skrbijo, da kakovostna slovenska hrana pride na naše mize. Teden je minil v znamenju druženja, raziskovanja in bogatih izkušenj, ki so otrokom na pristno otroški način približale pomen lokalnega okolja ter kulturne dediščine.
Že na začetku tedna smo se odpravili na pohode do bližnjih kmetij in čebelnjakov, kjer so otroci opazovali živali, pripomočke ter potek dela, ki ga opravljajo kmetje in čebelarji.
Poseben pečat je četrtkovemu dogajanju dala možnost prehajanja med oddelki. Strokovni delavci smo pripravili pestro dogajanje, ki je vrtec spremenilo v živahno ustvarjalno in raziskovalno dogajališče. Otroci so okušali žgance in zelje, oblikovali iz slanega testa, ustvarjali »jabolka« in se preizkusili v različnih gibalnih izzivih, med drugim tudi v igrivi »molži krav«. Obiskal nas je tudi čebelar, gospod Ludvik Krajnc, ki je otrokom predstavil svojo opremo ter jih popeljal v svet medu, panjev in skrbnega dela, ki stoji za vsakim kozarčkom medu. Ob čajanki in okušanju različnih vrst medu so otroci razvijali nova čutna doživetja ter spoznavali, da so naravni okusi tisti, ki nas najbolj povežejo z našim okoljem.
Teden slovenske hrane smo v petek slovesno zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki smo ga obogatili s pogovorom o pomenu lokalnih živil ter hvaležnosti do kmetov in čebelarjev, ki s svojim delom pomembno prispevajo k naši kakovostni prehrani. Za piko na i nas je razveselila še hudomušna in poučna predstava v izvedbi strokovnih delavcev z naslovom Kekec, Pehta in Mojca – Domače je najboljše, ki je otrokom na igriv način približala vrednote domačnosti, skrbi za zdravje in spoštovanja tradicije. Predstavo so popestrili plesni škratki s plesom Mat' potico pečejo ter pevski zbor s pesmijo slovenski zajtrk.
Z dejavnostmi v tednu slovenske hrane smo razvijali pozitiven odnos do kulturne dediščine in tradicije, zlasti do tradicionalnih slovenskih jedi, običajev in značilnosti lokalnega okolja, hkrati pa smo poskrbeli za spodbujanje gibanja in za svoje zdravje, kar pomembno prispeva k celostnemu razvoju otrok.
Vrtec Vransko, koordinatorki Branka in Klavdija




