Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Po Orionovi poti

Planinsko društvo Vransko je v soboto, 29. aprila, izvedlo planinski izlet po naravoslovno-zgodovinski Orionovi poti ob skrivnostni in slikoviti reki Gračnici. 

Orionovo pot je s pomočjo domačinov utemeljil dr. Karel Gržan. Speljana je po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, za katere pater Gržan v knjigi V znamenju Oriona sklepa, da je bilo tam megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo.

Skoraj 11 km dolga pot se začne v kartuziji Jurklošter, nadaljuje na Mrzlo Polje in Blatni Vrh, nato pa se spusti mimo ribnikov na Marofu nazaj na Mrzlo Polje in sklene v Jurkloštru. Tu smo si pod vodstvom direktorja zavoda Odon  ogledali še cerkev sv. Mavricija, ostanke kartuzije, dvorca, obrambni stolp in kamniti most.

Pohajkovanje po območju bogate kulturne, duhovne in naravne dediščine nam je popestril oče naše županje, ki nas je sredi poti, natančneje na poziciji Aldebarana v ozvezdju Bika, na dvorišču Bevčeve domačije na Blatnem Vrhu, presenetil z okusno malico. A to še ni vse, županjina starša sta nas pred povratkom domov gostila še na svojem domu v Škarnicah pri Dobjem. Družina Antlej, iskrena hvala za vaše gostoljubje.

Suzana Felicijan Bratož




Oglejte si tudi