Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vransko
DANES
22°C
11°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

JESENSKE AKTIVNOSTI PD VRANSKO

Po prijetnem druženju s člani PD Križna gora na našem septembrskem izletu s piknikom, so se slednji odločili, da pridejo k nam na izlet v neznano, naši vodniki in člani pa so jim z veseljem ponudili vodenje. Sprejeli smo jih na domačiji Ludvika Pikla v Brodeh, kjer so si najprej ogledali etnološko zbirko kmečkega orodja, nato pa še sosednjo  hmeljarsko kmetijo Rovan, katere korenine segajo v njihovo vas, v Podkraj pri Colu. Od tu so se odpeljali do Lovskega doma na Tešovi, naprej pa je del skupine nadaljeval pot peš preko Polšnika, Ručgarja, razgledišča pri križu nad Ropasijo, mimo cerkvic sv. Katarine in Matere Božje do planinskega doma na Čreti, kjer jih je že čakal razposajeni drugi del skupine, ki se je na Čreto pripeljal z avtobusom. Izlet so zaključili s sveto mašo v cerkvi sv. Jeronima na Taboru, ki jo je daroval Vranski župnik Jože Turinek, nato pa smo se v Podgradu poslovili z obojestransko željo po nadaljnjem sodelovanju.

Ker je bil ravno čas martinovanja, smo se člani in prijatelji našega društva naslednji dan odpeljali na Martinov izlet, letos na Goričko, v Domanjševce, k madžarski narodni skupnosti. Tu smo se udeležili 9. Mednarodnega Martinovega pohoda, ki nas je najprej vodil mimo romanske cerkve sv. Martina iz 13. stoletja, kjer je tudi prva kontrolna točka Martinove poti v Sloveniji. Pohod smo po približno treh urah zaključili z martinovim kosilom v etnografski hiši v Domanjševcih.  Tu so poleg razstavnih prostorov še poslovni prostori madžarska narodne samoupravne skupnosti občine Šalovci, ki želi na bivši kmetiji družine Kalamar predstaviti običaje in vsakodnevna opravila zdavnaj pozabljenih obrti.

Nam pa se še ni mudilo domov, zato smo se ustavili še ob Soboškem jezeru  v paviljonu Expano,  ki ponuja ogled Pomurja v malem.

Le dan prej je na Dvojezični osnovni šoli I Lendava  potekalo 31. regijsko tekmovanje Mladina in gore. Za PD Vransko so kot člani šolskega planinskega krožka, ki ga vodi mentorica Mojca Remic,  tekmovali Jure Kropec, Martin Strnišnik, Tillen Lešnik Pikl in Lovro Praprotnik. Fantje so dosegli 2. mesto, za kar jim iskreno čestitamo.

Omeniti moramo še skupino, ki se z mentorico Nežo Justinek v okviru istega krožka udeležuje tekem Savinjske orientacijske lige in je trenutno z ekipo A v skupnem seštevku vseh ekip Savinjske regije na 4. mestu za uvrstitev na Državno planinsko orientacijsko tekmovanje.
V naslednjih dneh se že veselimo vsakoletnega izleta v neznano, do konca leta pa še nočnega božičnega pohoda na Čreto in silvestrskega pohoda. Pridružite se nam, planinci smo vedno dobre volje.

 

                                                                                                              

                                                                                                                                PD VRANSKO

                                                                          

Oglejte si tudi