Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

»Po jutru se dan pozna!«

Človek se mora gibati, da bi razvil in ohranjal nevronske povezave – sinapse. Že zelo kmalu, ko se možgani začno oblikovati v maternici, se izstreljujejo, tvorijo sinapse (povezave med individualnimi možganskimi celicami), ki določijo načrt, kako bodo možgani opremljeni z žično povezavo. Otroci, ki živijo v aktivnem in izkušenjsko bogatem okolju, razvijejo več in gostejše sinapse (Bruer, 1991; Nash, 1997 v: Konda, 2018).

Okoli starosti 10 let se sinapse, ki niso potrebne ali v uporabi, uničijo oz. odpravijo. Nevronske povezave, ki se uporabljajo, se okrepijo. Ta proces reorganizacije živčnih poti se glede na napor možganov nadaljuje skozi vse življenje. Ko je telo neaktivno 20 minut ali več, sposobnost nevronov, da komunicirajo med seboj, upada (Konda, 2018).

Gibalno-športne aktivnosti zagotavljajo razvoj gibalnih, kognitivnih, socialnih ter drugih sposobnosti in vplivajo na zdrav in skladen celostni razvoj otroka in mladostnika (Konda, 2018).

Vrtca Vransko-Tabor sta že nekaj let vključena v FIT projekt. Na različnih delavnicah, ki so kombinacija teoretično-praktičnih vsebin, se strokovni delavci seznanjamo s strategijami Fit pedagogike.

V zadnjem času vse pogosteje slišimo, da je sodobni način življenja  glavni vzrok za pomanjkanje telesne aktivnosti. Strokovni delavci našega vrtca se zavedamo pomena vključevanja gibanja v vse segmente dnevnega reda, tako dejavnosti kot dnevne rutine. Že zjutraj, z jutranjim sprejemom otrok, s pomočjo gibanja na Fit hodnikih zagotavljamo zgodnje spodbujanje aktivnosti možganov ob pričetku dneva in s tem pripravljamo otroke na aktiven dan v vrtcu. Prihod v vrtec je za otroke zabaven, gradijo si čustveno stabilizacijo, hkrati pa z dejavnostmi gibanja spodbujamo celotno družino k aktivnemu življenjskemu slogu.

V času Evropskega tedna mobilnosti smo izvedli pohod na različne lokacije, en dan v tem tednu smo otroke in starše povabili, da pridejo del poti do vrtca peš. Z obogatitvenim dnem smo obeležili dan srca ter se posvetili gibalnim in drugim dejavnostim za zdravo srce. Enkrat tedensko poleg vseh gibalnih dejavnosti obiščemo šolsko športno dvorano. Narava v okolici vrtca nam ponuja zanimive gibalne poligone v gozdu. V igralnicah imamo gibalne kotičke, kjer imajo otroci skozi cel dan možnost uriti svoje gibalne sposobnosti. Otroci si različne sposobnosti in znanja pridobivajo z gibalnimi igrami, o katerih znanje pridobivamo strokovne delavke na izobraževanjih v FIT.

 

FIT4KID multiplikatorki Vrtca Vransko in Tabor:

Lidija Svet, dipl.vzg.

Brigita Reberšek

Oglejte si tudi