Oceni objavo

Neke zimske noči

Sredi močnega sneženja se ježek prebudi iz zimskega spanja. Kar trese se od mraza, ko predenj pade darilo z njegovim imenom. V njem najde lepo rdečo volneno kapo s cofom. Zaradi bodic se z njo ne more pokriti. Odloči se, da bo kapo nekomu podaril in mu tako pomagal v teh mrzlih zimskih dneh.

Vrednote, kot so dobrodelnost, pomoč sočloveku v stiski, v prazničnem decembru dobijo še večji pomen. A to, da otroci dobrodelnost čutijo, razumejo in živijo po njenih načelih, ni samoumevno. Pomembno je, da jim  jo odrasli približamo. Tako smo si v Vrtcu Vransko zamislili, da čar dobrodelnosti zanetimo v otrocih preko lutkovne predstave Neke zimske noči, ki se je zgodila ravno na prvi zimski dan. Čarobni december je čas, ko smo prijazni drug z drugim, ko pomagamo sočloveku, saj je to ena najpomembnejših vrednot današnjega časa.

Kroflič (2017) pravi, da je po sodobnih razvojnih teorijah moralna vzgoja v zgodnjem otroštvu posebej pomembna, ker se v tem času odvija razvoj nekaterih, za moralno delovanje ključnih, osebnostnih lastnosti. Med najpomembnejšimi vrednotami za predšolske otroke so skrb za druge, kaj je prav in kaj narobe, pomoč drug drugemu in pripravljenost deliti stvari.

 

Koordinatorica: Maja Gams

Oglejte si tudi