Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

PLANINCI, ZELIŠČNI ČAJ IN REGRATOVA SOLATA Z JAJČKO

Dovolj zaužite tekočine ob športni dejavnosti je ključno za dobro počutje in zdravje. Zato se običajno planinci na planinskem pohodu radi okrepčamo s toplim zeliščnim čajem, zraven pa spada lahka malica v obliki sendviča, sadja ali podobnega prigrizka. Ker se šolski planinci redko podamo na pot do kakšne planinske koče, smo za pestro malico poskrbeli kar sami, in to v naravi.


V soboto zjutraj, 9. 3. 2019, smo izpred šole krenili člani planinskega krožka. Skozi trg Vransko nas je pot vodila mimo naravne plezalne stene in skozi gozdiček mimo Briš na Tešovo. Med potjo smo se ustavljali ob spomladanskih rastlinah in jih spoznavali. Večjo pozornost smo namenili telohu in jetrniku, ki sta strupeni rastlini in neprimerni za zaužitje, posebej pa smo si ogledali zdravilne rastline, ki jih nabiramo za čaj. Tako smo si med potjo nabrali navadni pljučnik, trobentice in vijolice. Kasneje smo se ustavili na robu gozda, kjer smo nabrali še liste gozdnih jagod, regrat in trpotec. Iz teh zelišč smo si skuhali odličen čaj. Poleg malice iz nahrbtnika pa smo si pripravili še zdravo osvežilno solato. Nabrali in očistili smo regrat, skuhali jajca, nabrali še nekaj trobentic in vijolic in vse skupaj zmešali v spomladansko solato. Za tiste, ki kuhanih jajčk ne jedo, smo jih nekaj še spekli.

Pomlad nas je resnično razveselila s toplejšimi sončnimi žarki. Preživljanje prostega časa v naravi in na soncu je izredno pomembno za dobro počutje. Spodbujajmo otroke in se potrudimo čim večkrat obiskati gozd in travnik.

                                                                                                                  Mentorici: Maja Jerman in Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi