Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

NARAVOSLOVNI DAN PRVOŠOLCEV

V torek, 17. 5. 2016, smo se prvošolci odpravili na naravoslovni dan. Tema naravoslovnega dne so bila različna življenjska okolja.

Dan smo začeli z ogledom likovne razstave učencev osnovnih šol Spodnje Savinjske doline, ki je v Savinovem salonu v Žalcu. Tam smo si podrobneje ogledali likovne umetnine nekaterih učencev naše šole in tudi slike, kipe, risbe, fotografije, papirnate izdelke in različne prostorske inštalacije ostalih učencev. V galeriji smo se spomnili, s katerimi tehnikami smo sami že ustvarjali, se ustavili pri najzanimivejših, nato pa smo se odpravili naprej na Ribnik Vrbje. Na naravoslovni poti ob ribniku pa so nas spremljali različni leseni obhodni kipi, ob katerih smo se tudi ustavili in si jih ogledali.

Imeli smo skrbno načrtovan dan, napolnjen z različnimi dejavnostmi. Učenci so ob prihodu z avtobusa dobili navodila za opazovanje narave in pripravljen učni list. Kot pravi naravoslovci smo se preobuli v gumijaste škornje, opremili z lopatkami, rokavicami, s plastenkami, posodicami, z mrežicami in lupami za opazovanje vodnih živali in rastlin.

Pri pouku smo se že prej seznanili z umetnim in naravnim življenjskim okoljem. Učenci so ob poti prepoznavali vrt, polje, travnik, gozd, potok, ribnik, reko, rečno nabrežje. Vsako okolje smo podrobneje preučili, največ pa šteje, da so učenci v živo in z vsemi čutili lahko zaznavali obravnavane teoretične pojme.

Opazovali smo živali in rastline, ki smo jih potem narisali in opisali na opazovalnem učnem listu. V in ob ribniku smo opazili veliko rib, laboda, sivo čapljo, črno lisko, ponirka, vodne drsalce in še nekatere druge žuželke. Po srčni poti ribnika pa nas je spremljala pestra paleta obvodnih in vodnih rastlin, kot so rogoz, navadno ločje, trsje, trpotčasti porečnik, ostri šaš …

Ob ribniku teče reka Savinja. Po ozki poti smo prečkali njeno nabrežje, poiskali glino, jo nakopali in odnesli v razred, kjer smo naslednji dan z njo ustvarjali. Napravili smo si glinene lončke, v katere bomo lahko natočili vodo ali pa zasadili zelišča.

Naravoslovni dan nam bo ostal v lepem spominu, saj je bilo doživetje narave zelo intenzivno in prijetno.

 

Zapisala Tina Puntar.

Oglejte si tudi