Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

Nagradni izlet za zlate značkarje

V četrtek, 8. junija 2023, smo se z učenci, ki so devet let brali za bralno značko, odpravili na nagradni izlet v Ljubljano.

V Ljubljani smo si ogledali knjigarno Konzorcij, ki slovi kot še posebej lepa in estetska knjigarna, v kateri vsak bralec najde kaj zase. Knjigarna Konzorcij je svoja vrata odprla leta 1961 in je vse od takrat pomembno kulturno, informacijsko, izobraževalno in komunikacijsko stičišče posameznikov, različnih interesnih skupin in organizacij. Je prostor prijetnega druženja, rojevanja novih idej, medsebojnega povezovanja in skupnega sodelovanja. Vsako leto pripravijo tudi dve tradicionalni knjižni razstavi, s katerima predstavimo svetovne knjižne novosti: Frankfurt po Frankfurtu in Bologna po Bologni.

Brskali smo med policami, iskali po naslovih svojih najljubših avtorjev ter preverili knjižne novosti.

Nato smo se odpravili v NUK, našo največjo nacionalno knjižnico. Učence je v stavbi, ki jo je v 30. letih zasnoval naš največji arhitekt Jože Plečnik, očaralo mogočno stopnišče, ki se razprostira v notranjosti stavbe. V razstavni dvorani smo si ogledali razstavo Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne. Cenzura je neizčrpna in večno aktualna tema in prav zanimivo je bilo videti, kaj vse je bilo poleg najbolj znanega cenzuriranega dela pri nas, prve strani Prešernove Zdravljice, še cenzurirano s strani takratnih oblastnikov.

Po ogledih smo se odpravili na sproščen sprehod po Ljubljani in uživali v lepem vremenu.

Učenci, ki so 9 let brali za bralno značko, so: Ajda Bogataj, Elija Jerman, Zala Krivec, Zala Miklavc, Miha Ahac, Laura Ošlak, Victoria Zotova, Fedja Petrovič Poljanec, Nick Košir, Jakob Juhart in Marina Mastnak.

Učencem za opravljeno bralno značko in vztrajanje pri branju vseh 9 let šolanja čestitamo.

 

Mentorica BZ Katja Brezovnik

Oglejte si tudi