Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

NA VRANSKEM SO SE MUDILI EKOTALENTI

V mesecu decembru smo imeli ekodan. Podrobno smo pregledali ekokodo in ugotovili, da je ta še vedno aktualna, čeprav je bila sestavljena že pred dvajsetimi leti. Izdelali smo piktograme za varčno rabo električne energije ter vode, ki bodo kmalu krasili stikala za luči in vodovodne pipe. Nato pa smo dokazali, da med nami ne manjka ekotalentov.
V torek, 6. 12. 2016, smo imeli ekodan. Že zjutraj sem menila, da bo super, saj je bilo rečeno, da bom napovedovala. Prvi dve uri sem bila s sošolci. Izdelovali smo nalepke o varčevanju. Po malici sem z Ažbetom iz 8. a-razreda in učiteljicama obiskala učence vseh razredov. Prevzela sem v vlogo šolske novinarke,  zato me je zanimalo vse. Tako je potekala tretja ura.

Četrto uro smo pripravljali besedilo za zaključno uro. Veliko je bilo potrebno improvizirati. Takrat me je bilo malo strah, saj sem se bala, da ne bo šlo po načrtih, a hkrati sem upala, da bo vse v redu, saj rada nastopam.

Peto uro smo imeli zaključno predstavitev dela vseh razredov. Ko se je začelo, me ni bilo niti malo strah.

Ta dan je bil zanimiv in poln informacij. Spoznavala sem, kaj in kako svoje delo počnejo novinarji. Skratka super, takšnih dni si želim čim več.
                                                                                                                                          Zapisala: Lucija Klemen, 7. a

Letošnji celostni ekodan smo poimenovali  Ekotalenti Osnovne šole Vransko-Tabor.
Naša šola se je v program Ekošola vključila leta 1996. V prvem letu smo izdelali okoljevarstveni načrt in prehodili vseh sedem korakov, potrebnih za prejem prve zelene zastave. Ta krasi našo šolo že od leta 1998, ko  smo prejeli prvo in podpisali ekolistino. Zdaj potrjujemo našo zeleno zastavo že 18 let in tako potrjujemo poslanstvo ekošole.


Kakšen je namen ekošole?
Da bi se šolarji izoblikovali v odgovorne prebivalce svojega ožjega in širšega okolja. Da bi krepili odgovorni odnos do sočloveka in do narave. Vse to pa bi prenašali tudi v svoje družine in s tem širili zavest, kako pomembno je tako sožitje.
Namen je tudi spodbuditi mlade, da se aktivno vključujejo v prepoznavanje in reševanje okoljskih problemov. Ekošola nam ponuja praktične korake, ki pomagajo krepiti zavedanje o okolju in so podlaga za okolju prijaznejše ravnanje v šoli, doma in lokalni skupnosti.


Kaj lahko storimo za naše okolje? 
V prvi vrsti skrbimo, da pridelamo kar najmanj odpadkov. Te nato ločujemo in zbiramo. Na naši šoli že vrsto let zbiramo papir, zamaške, kartuše, rabljene telefone in baterije. O zbiralnih akcijah učence in starše obveščamo s pomočjo plakatov in obvestil na spletni strani šole.

Trudimo se ozaveščati otroke o učinkoviti rabi naravnih virov, s spodbujanjem kreativnosti in inovativnosti pa razvijati razmišljanje o odpadkih kot o virih surovin.  Da smo na pravi poti, nam je pokazal naš ekodan. Poimenovali smo ga »ekotalenti«.


Kdo je »ekotalent«?
Kriteriji so zelo različni: »Ekotalent« je lahko tisti, ki iz različnih naravnih ali umetnih materialov naredi nov uporaben izdelek, ki napiše novo pesmico, zgodbo, ustvari družabno igrico, nakit, oblačila, pohištvo … 
Da smo ekotalenti tudi mi, smo dokazali z izdelovanjem družabnih igric, novoletnih okraskov, avtomobilčkov, robotov, glasbil, pohištva, ekokavča, nakita, voščilnic, makete Vranskega, oblačil in modnih dodatkov, snežakov, ptičjih hišic, blazin …

Oglejte si tudi