Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
30°C
14°C
JUTRI
33°C
13°C

Skupaj smo neustavljivi – teden Rdečega križa, od 8. do 15. maja

Rdeči križ Slovenije se ob novih izzivih in ranljivostih zaveda, da mora pregledati svoj pristop in razmisliti o trenutnem okolju ter določiti prednostne naloge pri svojem delu, naj gre za odpravljanje posledic naravnih ali drugih nesreč in okrevanje po njih, oskrbo javnega zdravstva s krvjo, poizvedovalno službo, prvo pomoč, varovanje zdravja, socialno oporo ali druge oblike pomoči. Teden Rdečega križa Slovenije, ki ga vsako leto zaznamujemo od 8. do 15. maja, je že nekaj desetletij čas, ko Rdeči križ širom Slovenije pokaže, kako pomaga in obenem posameznike, podjetja in lokalne ter nacionalne odločevalce povabi, naj ga podprejo in s tem pomagajo, da bomo skupaj povečali odpornost skupnosti in socialno kohezijo.

»Ob izrednih razmerah, v katerih smo zaradi pandemije živeli dobri dve leti, ob očitnih podnebnih spremembah, ki se kažejo v poplavah, sušah, vetrolomih, točah in drugih ujmah, ob konfliktu v Ukrajini ter aktualnih geopolitično nestabilnih razmerah, ki sprožajo verižne reakcije v gospodarskem in socialnem razvoju, smo priča pospešeni rasti števila ljudi, ki so v stiski, razseljeni ali živijo pod pragom revščine ter potrebujejo našo solidarnost in pomoč. Časi niso lahki, a vendar, vsako težko obdobje prinaša tudi žarke upanja, ki v obliki solidarnosti posijejo in nam vsem skupaj dajo energijo,« v svoji poslanici ob tednu Rdečega križa Slovenije sporoča predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž.  Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem prostovoljcem, krvodajalcem, donatorjem, podpornikom in zaposlenim za izkazano pomoč in podporo delovanju Rdečega križa Slovenije.

Rdeči križ Slovenije rešuje življenja in je prvi, ki pomaga ljudem v stiski

Rdeči križ Slovenije pri delu vodijo temeljna načela mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. S svojo dejavnostjo na mednarodni in na državni ravni si gibanje, katerega del je Rdeči križ Slovenije, prizadeva lajšati človeško gorje v vseh okoliščinah. Rdeči križ Slovenije odlikuje že 156-letna humanitarna tradicija na Slovenskem. Kot prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah je nosilni steber človekoljubja in humanitarnosti v družbi. S svojim delovanjem družbo ohranja človečno.

Kot humanitarna organizacija z največjo mrežo prostovoljcev pri nas Rdeči križ Slovenije med ljudmi spodbuja humane vrednote, kot so: spoštovanje človekovega dostojanstva, sodelovanje in kultura medsebojnega razumevanja, nediskriminacija in kultura strpnosti, integriteta in kultura zaupanja, humana dejanja in kultura pomoči sočloveku, prostovoljsko udejstvovanje ter odgovornost pomagati in pravica do pomoči. S tem gradi čut za solidarnost ter razumevanje stiske drugih, kar izraža tudi letošnji slogan tedna Rdečega križa Slovenije Skupaj smo neustavljivi, ki opogumlja za skupno reševanje težav in solidarnost vseh. Strokovnjaki pravijo, da je seznanjanje z vrednotami v zgodnjem obdobju otroštva in odraščanja ključnega pomena, zato v teh dneh več kot štiristo mentorjev krožkov Rdečega križa na več kot 300 osnovnih šolah po Sloveniji skrbi, da se s humanimi vrednotami soočijo in seznanijo učenci osnovnih šol na tematskih delavnicah, ki jih pripravljajo krožki Rdečega križa Slovenije po osnovnih šolah.

Nekaj številk iz leta 2021

Lani je prostovoljno delalo v Rdečem križu Slovenije1 od 210 prebivalcev Slovenije, kar je več kot 10.000 navdihujočih ljudi, ki vračajo svojim lokalnim skupnostim. Prostovoljci Rdečega križa Slovenije pa so poleg nudenja socialne, materialne in druge pomoči, sodelovanja pri obnovi domov po požarih in drugih nesrečah, pri urejanju življenjskih razmer posameznikov, potrebnih pomoči, in organizaciji krvodajalskih akcij pomembno sodelovali tudi v boju proti epidemiji covida-19 in  zbiranju sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem. S temi oblikami pomoči so dosegli vsakega 10. prebivalca Slovenije.

Vsak 18. prebivalec Slovenije je prejel eno od oblik materialne pomoči Rdečega križa Slovenije. Več kot 114.000 posameznikov je prejelo hrano, skupaj 3.000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil. To je več kot 8,2 toni razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi