Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
25°C
12°C
JUTRI
24°C
14°C
2027

Razlike med upokojenci so nepravične

V svojem poslanskem vprašanju ministrici za delo na januarski seji državnega zbora sem izpostavil sistemsko napako zadnje novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je imela sicer pravi cilj, in sicer povišanje odmernih odstotkov in posledično pokojnin. »A žal ste povišali pokojnine samo za tiste, ki se bodo upokojili po uveljavitvi zakona. Pa tudi to povišanje se bo uveljavljalo počasi, postopoma šest let. Še posebej so zadnji dve leti v neenakem položaju moški. Poleg tega pa bodo v neenakem položaju in prikrajšani tudi tisti moški, ki se bodo upokojili v času šestletnega prehodnega obdobja,« sem dejal ministrici.

Vprašal sem jo, kaj bo storila, da se odpravi prikrajšanost in krivica vsem omenjenim uživalcem starostnih, invalidskih in vdovskih pokojnin. Sam sem namreč mnenja, da je pokojninski sistem pri nas popolnoma zgrešen. »Naši državljani so celo življenje trdo garali in delali, imajo pa sramotno nizke pokojnine, kar je narobe. Socialna pomoč nekoga, ki ni delal, je večja kot pokojnina nekoga, ki je 30 let delal, kar je zelo narobe. Z usklajevanjem pokojnin se razlike med upokojenci samo še povečujejo. Tisti, ki imajo že sedaj visoke pokojnine, dobijo veliko večje zneske kot pa tisti z nizkimi pokojninami, kar je zelo narobe. Pri rekordnem proračunu – preko 10 milijard upokojencem povečujemo pokojnine za 3 evre. Socialno podporo pa ste v zadnjem letu povečali za skoraj 30 evrov, kar je spet zelo narobe. In tisto, kar je najbolj narobe: ustvarjajo se razlike med upokojenci! Današnji upokojenec prejema manjšo pokojnino, kot jo bo prejel bodoči upokojenec čez 6 let,« sem pojasnil ministrici ter za konec dodal še vprašanje, ki si ga moramo zastaviti vsi: »Kakšna pa bo prihodnost naših mlajših državljanov, ki pri 30 letih nimajo enega dneva delovne dobe? Kakšne bodo njihove pokojnine?«

Ministrica mag. Ksenija Klampfer je v odgovoru dejala, da so bile vse rešitve pripravljene premišljeno, usklajeno med socialnimi partnerji ter oblikovane na način, ki ne bo poslabšal finančne vzdržnosti pokojninske blagajne do te mere, da bi bilo navsezadnje ogroženo izplačevanje pravic iz sistema tako sedanjih kot tudi prihodnjih upravičencev. Izpostavila je, da se posamezniki praviloma upokojujejo v skladu s pravili, ki so veljali na dan upokojevanja, kar pomeni, da se tako pogoji za upokojitev kot tudi sama višina pokojnine določijo po pravilih, ki veljajo v času nastanka zavarovalnega rizika. Pokojninski sistem pa je dolgoročen sistem, ki se mora prilagajati družbenoekonomskim okoliščinam.

Za moške, ki so se upokojili v preteklih dveh letih z odmernimi odstotki v višini 57,25, je dejala, da so bili deležni – in bodo tudi v prihodnje, če bo do njih prišlo – izrednih uskladitev v zadnjih letih, čeprav niso nosili bremena neusklajevanja pokojnin v letih 2012–2016, tako imenovanih varčevalnih ukrepov, pa se jim kljub temu izredno usklajujejo pokojnine. Na ministrstvu imajo tudi pripravljeno analizo uživalcev pokojnin in višine njihovih pokojnin, pri čemer bo mogoče primerjati vplive zakonodaje na višino odmerjenih pokojnin.

Odgovor žal potrjuje mojo domnevo, da sedanje ministrstvo nima namena sistemsko odpraviti krivic in prikrajšanosti. Nedavni predlog amandmajev NSi pa so tudi zavrnili.

Aleksander Reberšek

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi