Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Projekt »Forum znanja in povezovanja Braslovče«

Projekt “Forum znanja in povezovanja Braslovče” za katerega so partnerji PGD Braslovče, Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko, podjetje Anton Blaj, d. o. o., in Društvo podeželskih žena Braslovče pridobili sredstva za izvajanje na 2. javnem pozivu za izbor operacij za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS SSD v programskem obdobju 2014– 2020 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, se je izvajal od novembra lani na več lokacijah, med drugim tudi v občini Vransko.

Za izvedbo predvidenih programov se je kupila gasilska tehnična oprema za izvajanje poligonskih vaj, delovne obleke za udeležence usposabljanj, zaščitna oprema za inštruktorje, multimedijska oprema za predavanja v učilnici in na daljavo, tradicionalna oblačila za članice Društva podeželskih žena, postavitev naravi prijaznega gasilnega sistema.

Izvedena so bila usposabljanja, ki so bila predvsem protipožarno usmerjena in namenjena mladini, mladim do 30. leta, ženskam, še posebej tistim v ruralnem okolju, ter zaposlenim v podjetju. Pri vseh programih je bil velik poudarek na varovanju narave in izkoriščanju naravnih potencialov. Organizirana sta bila gasilska tečaja  Pionir in Gasilec pripravnik, usposabljanje zaposlenih za gašenje začetnih požarov in evakuacije ter usposabljanje za samodejni, naravi prijazni gasilni sistem. Izvedeno je bilo tudi predavanje z zunanjim strokovnjakom in delavnica priprave zdrave hrane s poudarkom na lokalni hrani.

ZKTŠ Vransko je v projektu sodeloval pri promociji in obveščanju javnosti o projektu. V sklopu projekta so si udeleženci usposabljanj ogledali gasilsko zbirko v Prekopi, ki je v upravljanju zavoda, po ogledu pa sodelovali na zanimivi in interaktivni delavnici o zgodovini gasilstva na Slovenskem.

Vsi programi bodo pozitivno vplivali na aktivnosti vseh partnerjev v projektu, kar bo posledično vplivalo na boljšo požarno varnost v urbanem okolju Spodnje Savinjske doline, boljšo socialno vključenost in aktivno prostovoljstvo. Zaradi epidemije virusa korona se je potrebno prilagoditi novim razmeram na področju usposabljanja, zato bo nova oprema omogočala tudi izvajanje usposabljanj na daljavo, s tem bodo udeleženci pripravljeni na prilagajanja novim  situacijam tudi na drugih področjih.

Vrednost projekta znaša 38.044,46 evrov,

sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je 25.227,70 evrov.

Povezave:
Evropski sklad za regionalni razvoj: 
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/find-funding/eu-funding-programmes/european-regional-development-fund-erdf_sl
Program razvoja podeželja: www.program-podezelja.si
LAS Spodnje Savinjske doline 

https://las-ssd.si/

Oglejte si tudi