Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Po treh letih znova  streljanje na velikonočni pirh

V času velikonočnih praznikov se je po Sloveniji dogajalo vrsto najrazličnejših prireditev. Prav posebno so na velikonočni ponedeljek, po treh letih odmora zaradi covida-19,  že desetič organizirali v Lovski družini Vransko. Na tovrstni strelski tekmi tekmovalci streljajo  na razdalji 100 m v tarče v podobi velikonočnih jajčk – pirhov.
Lovsko strelstvo ima v Lovski družini Vransko dolgoletno tradicijo. Vrsto let so se strelske tekme izvajale na Orehovcu, pri stari lovski koči, kjer je bilo urejeno strelišče za tri strelske discipline. Po denacionalizacijski vrnitvi objekta lastniku so člani LD Vransko najprej zgradili na Tešovi nov lovski dom, poleg njega pa tudi strelišče. Veliko let so se strelske tekme izvajale v streljanju na glinaste golobe in na tarčo srnjaka ter prašiča z malokalibrsko puško. Prišla so leta, ko teh tekem ni bilo. Leta 2011 pa so se odločili, da strelsko aktivnost ponovno obudijo in tudi spremenijo, da bo drugačna od ostalih lovskih tekmovanj in česar slovenski lovci še ne poznajo. Ker termin izvedbe tekme sovpada s praznovanjem velike noči, za katero so značilni pisani pirhi, so se odločili, da bodo tarčo oblikovali v obliki pirha.

Do ideje prišli preko meje v Avstriji

Tovrstno streljanje so nekateri člani LD Vransko prvič spoznali pred mnogimi leti pri svojih lovskih prijateljih na  avstrijskem Koroškem oziroma pri članih tamkajšnjega lovskega kluba v Bilčovsu, kjer je takšno streljanje ob prazniku velike noči že dolgoletna tradicija. Ko so razmišljali, kakšno novost bi uvedli,  so se spomnili na tovrstno tradicijo avstrijskih prijateljev in jo leta 2011 tudi spravili v življenje. Strelja se na papirnato tarčo z narisanimi raznobarvnimi pirhi, v katerih so narisani krogi za točkovanje zadetka. Prve tekme se je udeležilo 110 prijavljenih strelcev. Leto zatem in pozneje jih je tekmovalo še bistveno več. Tekmovanje se je  nadvse prijelo in v letu pred koronavirusom (2019) je svoje strelske sposobnosti preizkušalo že preko 250 tekmovalcev in tekmovalk iz  lovskih družin iz Slovenije in ena iz Italije (iz Doberdoba), ki so tekmovali posamično v moški in ženski konkurenci ter ekipno. V letih 2020, 2021 in 2022 tekem zaradi covida-19 ni bilo, letos pa so s to tradicijo lahko nadaljevali.  Tekmovanja se je udeležilo preko sto strelk in strelcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so tekmovali posamezno  in ekipno. Med ženskimi tekmovalkami  je zmagala Janja Križan iz Dolenjske, ki je s tremi streli zadela desetico in dve devetki in tako skupaj zbrala 28 točk, na drugo mesto se je s točko manj uvrstila  Nada Garmut  iz Pomurja, za njo pa  Kristina Kramar iz Zgornje Savinjske doline, ki je zbrala 26 točk. Med moškimi tekmovalci je bil najboljši Marjan Sadek iz LD Oplotnica, ki je zbral 29 točk, na drugo in tretje mesto pa sta se z enakim rezultatom (10,10,8) uvrstila Leon Sadek  iz LD Oplotnica in  Nejc Garmut iz LD Janžev Vrh.  Prav toliko točk kot onadva pa je osvojilo še sedem tekmovalcev, ki pa so zadeli samo eno desetko.  Med ekipami  je zmagala ekipa  LD Oplotnica 2, ki je skupaj osvojila 79 točk, drugo mesto je osvojila ekipa LD Janžev Vrh (občina Radenci) s 73 točkami, tretje pa z enakim številom točk  ekipa LD Oplotnica 1. Pokale in nagrade sta tekmovalcem podelila županja Občine Vransko Nataša Juhart in starešina LD Vransko Florjan Rojnik.

Tekmovanje le  z ustrezno lovsko puško

In kakšna so sploh pravila  tovrstnega  tekmovanja?  »Streljanje poteka s puško risanico in dovoljena je uporaba vseh vrst  lovskih pušk z risano cevjo od kalibra 22 Hornet  naprej za streljanje na razdaljo 100 m. Vse neobičajne naprave na puškah so prepovedane. Polni se vsak naboj posebej. Največja dovoljena teža puške s strelnim daljnogledom je pet kilogramov, ne glede na kaliber orožja. Dovoljena je uporaba vseh vrst lovskih strelnih daljnogledov, brez omejitve povečave. Jermeni ali pasovi na puškah niso dovoljeni. Strelja se sede z improviziranih lovskih prež. Vsak tekmovalec/-ka ima na voljo tri strele. Na tarči so narisani trije pirhi in v vsakega se izstreli en strel. Čas za oddajo strelov je 5 minut. Za rezultat ekipe  se seštejejo rezultati treh  posameznikov, ki so prijavljeni kot ekipa iste LD. Če je ekipa mešana ( moški ženske), morajo ženske tekmovalke streljati pod pogoji, ki veljajo za moške tekmovalce. Vsaka  LD ima lahko več ekip. Rezultati vsakega posameznika iz ekipne tekme veljajo tudi v posamični konkurenci,« nam pove Florjan Rojnik, starešina LD Vransko in vodja tekmovanja. 

Tekmovanje Velikonočni pirh je nadvse lepo uspelo, k temu pa je svoje dodalo še lepo vreme. Poleg samega tekmovanja pa je bil ta velikonočni  ponedeljek, kot tudi vsi prejšnji, nadvse prijetna priložnost za druženje zelene bratovščine iz vse Slovenije in lovcev iz sosednjih dveh držav. Organizatorji so se znova nadvse potrudili v vseh pogledih in  se skupaj s tekmovalci že veselijo naslednjega tovrstnega srečanja ob letu osorej.           

                                                                                                D. Naraglav

Oglejte si tudi