Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Zdravstveno varstvo vojnih veteranov po 1. januarju 2016

Glede na aktualnost teme obveščamo vojne veterane, da je bil decembra 2015 objavljen Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za obdobje dveh let, ki je za leto 2016 določil spremenjene pogoje za priznanje pravice do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vojnih veteranov. Zakon je pričel veljati 1. januarja 2016.

 

Morda velja v uvodu spomniti tudi, kaj mora oziroma je morala izpolnjevati oseba za priznanje statusa vojnega veterana. Vojni veteran je oseba, ki je v vojni ali vojaški agresiji na Republiko Slovenijo opravljala vojaške dolžnosti za obrambo Republike Slovenije. Za status in pravice vojnega veterana lahko zaprosi tudi oseba, ki je v vojni ali vojaški agresiji na Republiko Slovenijo v policijskih enotah opravljala naloge s področja varnosti Republike Slovenije, in oseba, ki je bila na podlagi odločitve pristojnega organa ali poveljstva v skladu s predpisi neposredno vključena v oborožen odpor. Vloge za pridobitev predmetnega statusa in tudi pravic iz tega naslova stranke vložite na Upravni enoti Žalec.

 

Zakon o vojnih veteranih sicer določa splošne formalne pogoje za uveljavitev pravice do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in sicer priznan status vojnega veterana in dopolnjena starost 55 let ali ugotovljena trajna popolna izguba delovne zmožnosti.

 

Pravico do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja imate v letu 2016 vojni veterani, ki ste dopolnili starost 55 let ali je pri vas nastala trajna popolna izguba delovne zmožnosti, če:

 

- prejemate veteranski dodatek ali izpolnjujete pogoje za pridobitev veteranskega dodatka (osnova za veteranski dodatek je tudi v letu 2016 in 2017 v višini 497,15 EUR na družinskega člana) ali

 

ste prijavljeni v evidenco brezposelnih oseb po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ne glede na višino denarnega nadomestila iz naslova brezposelnosti ali

 

ste uveljavili pravico do poklicne, predčasne, starostne ali invalidske pokojnine v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, in sicer ne glede na višino pokojnine.

 

Opozorili bi vas radi, kot izhaja že iz zgoraj navedenega besedila, da se spremembe nanašajo izključno na tiste osebe oziroma vojne veterane, ki ste upokojeni ali prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje, s tem da  vam za priznanje pravice do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni potrebno več izpolnjevati pogojev za veteranski dodatek. Vsi ostali vojni veterani, ki sicer izpolnjujete prej navedene formalne pogoje (status veterana in starost 55 let) po Zakonu o vojnih veteranih, to ste predvsem zaposleni, samozaposleni, tisti, ki ne prejemate taksativno naštetih pokojnin po zakonu, ali tisti, ki niste v evidenci brezposelnih oseb, pa morate za priznanje te pravice izpolnjevati tudi pogoje za pridobitev veteranskega dodatka.

 

Na Upravni enoti Žalec lahko pravico do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uveljavljate vojni veterani na podlagi vašega pisnega zahtevka. V kolikor izpolnjujete zakonske pogoje in ste upravičeni do prej navedenega zavarovanja vam bomo na upravni enoti izdali odločbo. Pravica do plačila zdravstvenih storitev (dopolnilno zdravstveno zavarovanje) bo upravičencem zagotovljena od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

 

Veteranske organizacije so svojim članom, v vednost po pošti, posredovale obrazce za uveljavljanje predmetne pravice. Vendar žal ugotavljamo, da na podlagi posredovanih obrazcev na upravni enoti želite uveljaviti to pravico tudi mnogi člani veteranskih organizacij, ki sploh ne izpolnjujete prej navedenih formalnih pogojev po Zakonu o vojnih veteranih. Pri tem še posebej opozarjamo, da vsem tistim vojnim veteranom, ki imate pravico do zdravstvenega varstva že priznano in se premije zavarovalnicam že izplačujejo iz proračuna RS, novih vlog na upravni enoti v letu 2016 ni potrebno vlagati.

 

Vloge za uveljavitev pravic vojnih veteranov so dostopne na spletni strani državnega portala e-uprava: https://e-uprava.gov.si ali na spletnih straneh Upravne enote Žalec: http://www.upravneenote.gov.si/zalec/ pod rubriko »obrazci Upravne enote Žalec« ali v sprejemnem prostoru na Upravni enoti Žalec.

 

Kot zanimivost naj povemo, da smo na Upravni enoti  Žalec v decembru in januarju prejeli skoraj 400 tovrstnih zahtevkov.

 

Morebitna dodatna vprašanja ali informacije lahko dobite tudi osebno pri uslužbencih Upravne enote Žalec ter na tel. št. 03 713 51 56, 03 713 51 52 ali 03 713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

 

                                                                                                                   Simona Stanter,

                                                                                                                   načelnica

                                                                                                                   

                                                                                                                   

Oglejte si tudi