Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

»SLAB ZAČETEK, DOBER KONEC?«

Staro leto smo končali z željami po boljšem, manj napornem letu 2022. Vsemu optimizmu navkljub ter našim uspešnim bojem v zadnjem letu in pol smo leto 2022 žal začeli z okužbami pri stanovalcih, vendar smo jih tudi relativno hitro zaključili, okužba se ni širila. Dom smo po izolacijah odprli za en teden, ko so se nam začele pojavljati nove in nove okužbe znotraj Zavoda, ki so prizadele kar dobro polovico naših stanovalcev. Vsak dan smo ugotovili več okužb, vsakodnevno presejalno testiranje je trajalo kar 12 dni. Končno je prišel dan, ko novih okužb nismo več zaznali. Zdaj je bilo potrebno počakati, da se končajo vse izolacije,. Z 22. februarjem smo zopet odprli svoja vrata za vse obiskovalce.

Skoraj dva dolga meseca, ki sta se zdela kot veliko več, sta bila izredno naporna tako za stanovalce kot za zaposlene. Bližnji sorodniki naših stanovalcev in naših zaposlenih so potrpežljivo in s strahom pričakovali vsakodnevne razplete, pri tem pa so se morali prilagajati novim urnikom naših zaposlenih. Ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe so bili težki za vse nas. Zaposleni smo se trudili ohranjati dobro vzdušje ter vlivati upanje in pozitivno mišljenje tako stanovalcem kakor svojcem. Vedno znova pohvalimo »naše« svojce, s katerimi imamo ustvarjene odnose zaupanja ter sodelovanja na zelo visokem nivoju. Brez njih bi nam bilo še veliko težje.

Na tem mestu se zahvaljujemo tudi zaposlenim, ki so v težkih razmerah opravljali svoje najboljše delo, večina v neprodušni varovalni opremi po 12 ur, z redkimi odmori, tudi za WC, kar je že samo po sebi naporno, še posebej, ko te na vsakem koraku ogroža okužba. Še vedno pa so obdržali empatijo do stanovalcev, komunicirali s svojci, jih informirali, predvsem pa ohranjali pozitiven odnos. V našem kolektivu je zaposlenih kar 95 % žensk, kar je v socialnem varstvu zelo pogosto.  Preredko pa pomislimo, da ima večina teh žensk otroke, družine, ki so bili v času spremenjenega delovnega časa prav tako oškodovani. Veseli smo, da imamo kolektiv, ki zna, ki zmore in ki je znova to tudi dokazal. Upamo, da zadnjič in da bomo lahko skozi preostanek leta pritrdili reku »Slab začetek, dober konec«.

 

socialna delavka Jerneja Lakovšek, mag. soc. del.

Oglejte si tudi