Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

POŽARNA VARNOST IN STAREJŠI

 

Vsako leto v mesecu oktobru v našem domu s stanovalci in z zaposlenimi obnovimo osnove požarne varnosti, saj nevarnost požara v domu vedno preži. Kljub vsem vgrajenim mehanizmom požarno varnostne zaščite, usposobljenim zaposlenim za izvajanje evakuacije in gašenja začetnih požarov ter odzivnosti in usposobljenosti naših gasilcev je skrb za zaščito življenja starejših ključna prioriteta naših ravnanj.

Ko sem v enem izmed obnovitvenih izobraževanj spraševala naše stanovalce, kako ravnajo, ko zaslišijo, da se je v domu sprožila sirena, ki opozarja na požar, je bil prvi odgovor ta, da se v sobi usedejo in počakajo, da tisto grozno tuljenje sirene preneha. Dejstvo je, da je vsako takšno ravnanje  nevarno za življenje posameznika. Edina prava pot je umik na prosto. V tej točki pa se pri starejših v veliki večini resno zaplete, saj je marsikdo gibalno oviran, miselno neorientiran, nekaj pa tudi popolnoma nepokreten.

Podatki kažejo, da je v primeru požara v domačem okolju smrtnost starejših večja kot med ostalo populacijo. To velja predvsem za tiste, ki živijo sami, se težje gibljejo, slabše slišijo, vidijo, so pozabljivi. Vsi ti lahko pozneje zaznajo požar in se ne morejo ali ne znajo pravočasno umakniti na varno. Naše sodelavke, ki po domovih Vranskega in Tabora izvajajo socialno oskrbo starejših, so že bile klicateljice na telefonsko številko 112 in so v tem primeru uspele rešiti življenje starejšega v domačem okolju.

 

Najpogostejši vzroki požarov v domačem okolju so:

-          nepazljivost pri uporabi električnih in grelnih naprav (električnih blazin, kaloriferjev, likalnikov …), njihova dotrajanost, poškodovana ali preobremenjena električna napeljava;

-          kajenje v postelji;

-          neočiščeni ali slabo vzdrževani dimniki;

-          nepazljiva uporaba odprtega ognja, sveč.

 

Da ne bi zagorelo:

-          med kuhanjem ne odhajajte stran;

-          poskrbite, da bodo dimnikarji opravili čiščenje dimnikov in ne odklanjajte njihovih storitev;

-          sveč in vključenih grelnih naprav ne puščajte prižganih brez vašega nadzora;

-          ne uporabljajte poškodovanih podaljškov, vtičnic ali naprav;

-          peči ne prekrivajte npr. z oblačili, krpami;

-          površine okrog peči, kaminov, štedilnikov počistite in jih nikoli ne zalagajte z drvmi, papirjem, škatlami in podobnimi gorljivimi snovmi;

-          ne kadite v postelji;

-          vroč pepel odlagajte le v negorljive posode.

 

Če zagori, sami poskušajte pogasiti le začetni požar. V ta namen uporabite gasilni aparat ali priročna gasilna sredstva. Če požara ne morete pogasiti sami, čim prej zapustite prostor in pokličite na telefonsko številko 112. Nikoli se ne vračajte v zadimljen ali goreč prostor, da bi rešili živali, dokumente ali druge vredne predmete.

 

                                                                                                                          Mojca Hrastnik

 

 

Oglejte si tudi