Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Bili smo pohvaljeni in nagrajeni

Junij 2019 - strokovna ekskurzija zaposlenih Našega doma. Zunaj vroče, na avtobusu še bolj, saj je zatajila klima. Po nekaj kilometrih vožnje in uvodnem nagovoru naše direktorice pa nam nekaterim postane še posebej toplo. Ga. direktorica z boni za masažo nagradi šest zaposlenih našega zavoda, ki v zadnjih petih letih zaradi bolniške nismo izrabili niti dneva odsotnosti z dela.

 

Veseli nagrade, še bolj pa spoznanja, da smo pri delodajalcu opaženi, razmišljamo, kako nam to uspeva. Zaposleni na področju nege in oskrbe smo na svojih delovnih mestih neprestano izpostavljeni fizičnim in psihičnim naporom. Naše zdravje je v veliki meri pogojeno z individualnim pristopom do krepitve in ohranjanja svojega zdravja. Zdrava prehrana, redna fizična aktivnost in skrb za psihično stabilnost so pogoj, da zmoremo obremenitve, ki jih od nas zahtevajo naša delovna področja. Za dosego vsega naštetega pa mora v veliki meri doprinesti tudi naše delovno okolje. V Zavodu sv. Rafaela se tega zavedamo in v letnih planih dela redno načrtujemo tudi aktivnosti na tem področju. Dolžnost delodajalca je svojim zaposlenim zagotoviti zdravju varno delovno okolje.

 

Analiza petih nagrajenih sodelavcev: vsi starejši nad 50 let, povprečna starost 58 let, vsi v dobri fizični kondiciji in izpostavljeni fizičnemu delu tako doma kot v službi, vsi starši odraslih otrok, vsi nekadilci, predani delodajalcu in odgovorni do sodelavcev.

 

Kaj pa jaz? V skrbi za svoje zdravje nisem najbolj vestna. Zanašam se na »dobre gene« ali pa imam preprosto »srečo«. Moj zdravstveni karton je do sedaj le malo popisan. Zdravje mi zaenkrat dobro služi. Ob pisanju članka pa se me loteva glavobol. Takšno delo mi ne odgovarja, a moja dolžnost je, da ga opravim. Odložim pisalo, obujem copate, v roke vzamem obe palici za nordijsko hojo (mimogrede - zaposlenim jih je priskrbel delodajalec po uspešno opravljenem tečaju nordijske hoje) in naredim »en krog«. Glavobol popusti- poteza delodajalca s tečajem nordijske hoje in nabavo palic je dosegla svoj namen.

 

Masaža? Kdaj sem bila nazadnje na masaži? Še nikoli! Čutim kdaj bolečine v križu? Občasno! Sem sama kaj storila, da bi to preprečila? Je delodajalec tisti, ki me opozarja, da je potrebno storiti tudi kaj za svoje zdravje?

 

V manjših kolektivih predvsem krajše bolniške odsotnosti predstavljajo problem vsem zaposlenim. Izpad je potrebno nadomestiti s tistimi, ki so na obveznih prekinitvah dela ali letnih dopustih, kar posledično lahko privede do izgorevanja zaposlenih in novih zdravstvenih težav.

 

Tudi v slovenskem prostoru smo se pričeli soočati s problematiko pomanjkanja delovne sile. V prihodnosti se nam prav gotovo obeta pokojninska reforma in dvig starostnega pogoja upokojevanja. Ena izmed ponujajočih se rešitev  problema zaposlovanja je tudi t. i. dvojni status. Nezaupanje delodajalcev do zaposlovanja starejših lahko negira izkušnja našega zavoda, kajti mi smo starejši in bomo tudi v bodoče dragocena delovna sila.  

 

 

 

Stanka Žičkar, vodja ZNO v Zavodu sv. Rafaela

                                                                     

   

 

 

Oglejte si tudi