Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
13°C
Oceni objavo

Jesen v domu starejših

V mesecu septembru smo lepe, tople in sončne dneve izkoristili za sprehode v okolici doma in posedanje na naših klopeh v parku. Če pa nam je vreme zagodlo, smo se družili v skupnih prostorih, dokler ni v dom udaril korona virus, ki pa na srečo, kot kaže, ni pustil večjih težav prebolelim. Pred vdorom virusa nas je redno, tedensko obiskoval tudi Jernej Pikel s svojo harmoniko in čudovitim glasom. Stanovalci zelo radi prihajajo na urico petja oziroma pevske vaje, kakor jim pravijo. Gospa Valerija iz žalske knjižnice je prišla k nam na obisk na bralno urico. Tudi nje so bili stanovalci po dolgem poletju neizmerno veseli.

Po dolgem času nas je obiskal tudi kuža Oli s svojo vodnico Jano Miklič. Skupaj tvorita terapevtski par in k nam prihajata na terapije s pomočjo živali. Oli ima naziv terapevtski pes.  Vodniki in psi so za svoje delo ustrezno strokovno izobraženi. Društvo Tačke pomagačke, katerega člana sta tudi Jana in Oli, je prostovoljno društvo, ki s pomočjo psov opravlja terapevtsko delo že v 126 ustanovah po Sloveniji.

Oli je kuža mešanček, zelo prijazen in ubogljiv kuža. Stanovalci so veseli, ko jih obišče. Kuža jih ne samo razveseljuje, ampak tudi opogumlja, pripomore k dobremu vzdušju, prinaša energijo in živahnost v dom. Ljudje, ki so depresivni, vdani v usodo, žalostni, se nasmejijo, ko izvaja svoje trike.  Kužki pomagajo pri rehabilitaciji, pomagajo pri vajah fine motorike, spomina.

Kar nekaj dejavnosti smo izvedli, nekaj pa smo jih morali preložiti na kasnejši čas, ko bodo razmere to dopuščale. V jesenskih mesecih imamo v načrtu še kar nekaj aktivnosti.  Upam, da nam jih uspe izvesti vsaj nekaj.

Kmalu se nam bodo pridružili na srečanjih tudi otroci iz osnovne šole in nam s svojo igrivostjo gotovo pričarali lepo preživete urice.

                                                                                                              Liljana Koban

Oglejte si tudi