Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Pes pomočnik za gibalno ovirane osebe

Že v stari Grčiji so poznali pse, ki so vodili slepe. Množično pa so pse vodnike začeli uporabljati po 1. svetovni vojni, zlasti v Nemčiji. V Sloveniji se je pričelo usposabljanje psov vodnikov leta 1953. Do sedaj je Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije pokrival stroške za psa pomočnika le slepim ljudem, s spremembo Zakona o izenačevanju možnosti invalidov in sprejemom Pravilnika o psih pomočnikih, pa lahko invalid, ki je zaradi invalidnosti težko ali najtežje gibalno oviran, a ima ustrezne psihofizične lastnosti in primerne bivalne pogoje, dobi psa pomočnika. Biti mora polnoletni državljan Republike Slovenije ali tujec s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, sposoben sam sprejeti odločitev za psa in imeti socialno mrežo v primeru, ko za psa ne zmore krajši čas skrbeti sam.

 

Psi pomočniki so naučeni, da za gibalno ovirano osebo pobirajo in prinašajo razne predmete (npr. telefon, jedilni pribor, kovance, daljinec za TV, zdravila, časopis itd.), odpirajo in zapirajo vrata, prižigajo in ugašajo luči, pomagajo osebi pri oblačenju, slačenju, pomagajo pri hišnih opravilih, vlečejo invalidski voziček, spremljajo osebe pri vsakodnevnih opravilih, kot so nakupovanje, obisk pošte, banke in drugo. Za psa pomočnika ni primeren vsak pes, temveč mora biti ustrezno izšolan. Biti mora popolnoma navezan na invalida in pripravljen na delo z njim. Zato mora gibalno ovirana oseba najprej vložiti vlogo za uveljavljanje pravice do psa pomočnika. To lahko od 1. maja 2018 stori na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji, tudi na Upravni enoti Žalec.

 

Na upravni enoti bomo po prejemu vloge zaprosili Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča ter izvedenca, da podata izvedenski mnenji o fizičnih, osebnih in drugih značilnostih invalida, oceno o združljivosti invalida in psa ter uspešnosti para, ki ga tvorita invalid in pes. Na podlagi izvedenskega mnenja bomo izdali odločbo o odobritvi šolanja psa pomočnika. Po pravnomočnosti odločbe bo upravičenec prejel vrednotnico za financiranje šolanja psa. Sredstva za šolanje psa so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije. Upravičenec izbere izvajalca šolanja psa v roku enega meseca od izdaje vrednotnice. Seznam izvajalcev je objavljen na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Šolanje psa traja približno dve leti (predpriprava – splošno šolanje eno leto, sledi posebno šolanje).

 

Če izvajalec med šolanjem psa oceni, da upravičenec ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev psa, o tem obvesti upravno enoto, ki izda odločbo, s katero odloči, da invalid ni upravičen do dodelitve psa pomočnika.

 

Po končanem šolanju psa član multidisciplinarnega tima inštituta in izvedenec skupaj z izvajalcem opravijo končni preizkus usposobljenosti invalida in psa za sodelovanje. Če sta invalid in pes preizkus uspešno opravila, bomo izdali na upravni enoti (po prejemu zapisnika) po uradni dolžnosti odločbo o dodelitvi psa invalidu v last.

 

Če pes ne more več opravljati nalog zaradi bolezni, poškodbe ali smrti, za katero ni kriv invalid, lahko invalid uveljavlja pravico do novega psa. V primeru pa, da invalid po svoji krivdi izgubi psa pomočnika, ni upravičen do novega psa najmanj osem let od pridobitve.

 

Invalid mora psa od dne, ko postane njegov lastnik, zavarovati za poškodbo oziroma škodo, ki bi jo pes storil ljudem ali stvarem, ter psa nezgodno zavarovati za primer bolezni in poškodb. Psu mora zagotavljati prehrano, negovanje oziroma čiščenje, redno veterinarsko oskrbo, redne sprehode ter drugo. Zagotoviti mu mora, da pes živi v stanovanju ali hiši.

 

Izšolan pes je spremljevalec človeka, mu zagotavlja stalno bližino in je njegov zvest prijatelj. Znano je, da pes ugodno vpliva na človekovo počutje in zdravje.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

         

Simona Stanter, načelnica

 

Oglejte si tudi