Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Obvestilo o statusu projekta GOŠO

Iskra Sistemi je uskladila in podpisala pogodbo s Telemachom, ki je pripravljen nuditi storitve dostopa do interneta na OŠO. V pripravi so paketi storitev in ceniki, ki bodo javno objavljeni na spletu. Pogodba za izvajanje storitev je usklajena tudi s Telekomom Slovenije, vendar do podpisa s strani Telekoma še ni prišlo. Več o statusu projekta GOŠO lahko preberete v nadaljevanju.
1. Status omrežja
Zgrajenih je bilo 14 postaj odprtega širokopasovnega omrežja, od tega dve vstopni točki v omrežje v Mozirju in Apačah, medtem ko je postaja v Zahomcah nad Vranskim v zaključni fazi izgradnje. Omrežje je bilo testirano s strani Iskre Sistemov in je tehnično pripravljeno za delovanje.

 

2. Uporabna dovoljenja
V juliju in avgustu so bili izvedeni tehnični pregledi postaj OŠO s strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor, in sicer za 10 postaj OŠO, ki so klasificirane kot zahtevni objekti. Uspešno so bila pridobljena tudi vsa uporabna dovoljenja. Ostale postaje so klasificirane kot nezahtevni oz. enostavni objekti in zanje ni potrebno pridobiti uporabnih dovoljenj.

 

3. Operaterji storitev
Vabilo vsem komercialnim operaterjem, ki delujejo na slovenskem trgu, je bilo javno objavljeno na spletni strani Iskre Sistemov v sredini julija. Od petih operaterjev (Ario, Amis, Telekom Slovenije, Telemach in T-2), ki so bili preko elektronske pošte o tem še neposredno obveščeni, se je izkazalo, da sta samo dva zainteresirana za izvajanje storitev na odprtem širokopasovnem omrežju (OŠO). Pogajanja so se pričela že julija, vendar so bili prvi konkretni rezultati vidni šele v decembru. Iskri Sistemom je uspelo uskladiti in podpisati dve pogodbi, in sicer:
1) pogodbo s Telekomom Slovenije za izvedbo optičnih povezav med vstopnimi točkami v OŠO v Mozirju in Apačah in Telekomovim optičnim omrežjem. To bo omogočilo dostop do OŠO vsem zainteresiranim ponudnikom storitev pod enakimi pogoji, kar je tudi pogodbena zahteva. S tem bo odpravljena še zadnja tehnična ovira za pričetek obratovanja OŠO. Kabel v Mozirju je bil položen 17. 12. 2013, za položitev kabla v Apačah pa Telekom Slovenije še ni dokončno potrdil termina;
2) usklajena in podpisana je bila pogodba s Telemachom, ki je pripravljen nuditi storitve dostopa do interneta na OŠO. V pripravi so paketi storitev in ceniki, ki bodo javno objavljeni na spletu. Pogodba za izvajanje storitev na OŠO je usklajena tudi s Telekomom Slovenije, vendar do podpisa še ni prišlo. Na potezi je Telekom Slovenije.

 

4. Priključevanje uporabnikov
Oba ponudnika storitev sta izrazila željo po testiranju tehničnih lastnosti OŠO. Po končanem testiranju, ki bo predvidoma trajalo od enega do dveh tednov, bodo izpolnjeni vsi pogoji za pričetek priključevanja naročnikov. Kot je bilo pojasnjeno že v predhodnem obvestilu, bo naročniške pogodbe sklepal ponudnik storitev, pogodbe za postavitev sprejemnih anten in opreme pa bodo sklepali z naročniki Iskra Sistemi.

Oglejte si tudi