Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli
2603

Na tisoče cvetov iz krep papirja

Na Vranskem je bila četrto soboto in nedeljo v novembru odprta 4. vseslovenska razstava cvetja iz krep papirja, ki ga je pod pokroviteljstvom Občine Vransko pripravilo neformalno društvo Rož'ca. Športna dvorana Vrana Vransko se je v dveh dneh spremenila v en sam cvetlični vrt, ki so ga krasili rože in aranžmaji iz  več tisoč cvetov iz krep papirja. Skupaj se je predstavilo kar 120 izdelovalk in izdelovalcev rož iz raznih krajev Slovenije.

Uvodoma je zbrane nagovorila predsednica njihovega združenja Martina Felicijan in med drugim poudarila: »Združuje nas veselje in ljubezen do ljudskega izročila in želja ohranjati kulturno dediščino!« Zahvalila se je vsem izdelovalcem, ki se jih je tokratne razstave udeležilo kar trideset odstotkov več kot prejšnje.

Ob odprtju razstave so pripravili prijeten program, ki ga je povezovala Kristina Bogataj, sooblikovali pa ljudske pevke Korenina iz Tolmina, folklorna skupina Sožitje iz Šentjurja, Etno skupina Sončnice iz Ostrožnega in ljudske pevke prosvetnega društva Janeza Trstenjaka iz Huma pri Ormožu.

Razstavo je odprla direktorica Etnografskega muzeja Ljubljana Tanja Roženberger, ki je v svojem nagovoru poudarila, da izdelovalci papirnatega cvetja s svojim delom  ohranjajo znanje preteklih generacij izdelovalk in izdelovalcev, to znanje pa tudi nadgrajujejo z lastno inovativnostjo in z zahtevami sodobnega tržišča. Izdelke na razstavi odlikujejo natančnost izdelave cvetov, oblikovno in barvno prilagajanje podobam naravnih cvetlic in tudi znanje o likovno estetskem oblikovanju cvetov v historično izpričane aranžmaje ob vsakdanjih in prazničnih priložnostih. Razstavo je blagoslovil domači župnik Jože Turinek.     

                                                                                                                                                                                        T. T.           

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij