Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
19°C
4°C
Oceni objavo

Kaj je potrebno storiti, preden začnete zbirati prostovoljne prispevke?

Skozi vse leto, še posebej pa v decembru, veliko društev obiskuje občane na njihovih domovih in zbira prostovoljne denarne prispevke.

Občane in društva bi radi opozorili, da lahko nepridobitne pravne osebe, npr. društva in fizične osebe, zbirajo prostovoljne prispevke po domovih občanov le na podlagi dovoljenja za zbiranje prostovoljnih prispevkov, ki ga izda krajevno pristojna upravna enota.

 

V zakonu o varstvu javnega rega in miru je zapisano, da se dovoljenje izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog. Kot upravičen razlog se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo. Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti.

 

Prosilec za izdajo dovoljenja za zbiranje prostovoljnih prispevkov, ki mora vsebovati podatke o vložniku, razlog zbiranja prispevkov, obdobje (od/do) in točno območje (vloga je dostopna na spletnih straneh https://e-uprava.gov.si/storitve/ridobiVlogo.esju?ud=125), priložiti zbiralne pole. Na polah mora biti izpisano ime nepridobitne pravne osebe, dobrodošlo pa je tudi, da so pole oštevilčene, nakar jih upravna enota overi. Upravna enota v dovoljenju določi način zbiranja sredstev in rok veljavnosti dovoljenja.

 

Upravni organ mora v postopku izdaje dovoljenja za zbiranje prostovoljnih prispevkov ugotoviti, ali se bodo zbrani prispevki uporabljali za splošno koristen namen. V kolikor upravni organ ugotovi, da prosilec sredstev ne bo porabil za kritje elementarne ali druge nesreče oziroma za humanitaren ali splošno koristen namen, prosilcu ne izda tega dovoljenja.

 

V zgoraj navedenem zakonu so navedene globe, s katerimi se kaznuje fizične oziroma pravne osebe, ki zbirajo prostovoljne prispevke v nasprotju z zakonom, zato svetujemo, da preden začnete z zbiranjem, poskrbite za dovoljenje, ki vam ga bomo izdali na upravni enoti.

 

Hkrati izkoriščam priložnost, da vsem bralcem vašega časopisa in občanom Občine Vransko v imenu vseh zaposlenih na Upravni enoti Žalec zaželim vesele praznike in srečno novo leto 2014.

 

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi