Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Redna letna skupščina LD Vransko

Svoje poročilo bom strnil predvsem na poročanje o splošnem delovanju naše LD v letu 2013, kajti ostale podatke o delovanju naše LD boste izvedeli iz poročil drugih članov UO LD.
 V preteklem letu se je aktivnost našega članstva gibala predvsem v okvirih gospodarskega, strelskega in finančnega plana za tekoče leto. V začetku leta smo še izvajali skupne pogone na divje prašiče in bili dokaj uspešni. V spomladanskem času smo imeli veliko dela s sanacijo škode, ki so jo povzročili divji prašiči, in smo s svojim delom precej pripomogli k zmanjšanju plačil za povzročeno škodo, predvsem na travnikih. Po revirjih smo oskrbovali  krmišča in založili obstoječe solnice, naredili pa smo tudi precej novih. Izdelano je bilo predvideno število visokih prež in opravljali smo planirano delo po revirjih.

Na velikonočni ponedeljek smo zopet organizirali meddružinsko strelsko tekmo s puškami velikega kalibra na tako imenovani velikonočni pirh. Udeležba je bila kljub slabemu vremenu zadovoljiva in tekma uspešno izpeljana. Tu gre pohvala strelskemu referentu Andreju Jagru in seveda vsem članom, ki so na tej prireditvi sodelovali, da je tekmovanje potekalo nemoteno in na nivoju. To  tekmo nameravamo tudi v bodoče organizirati  in s tem naj bi postala tradicionalna za našo LD.

Pred lovom na srnjad smo opravili obvezno nastrelitev pušk risanic, ki jih člani uporabljamo za lov na parkljasto divjad. Nastrelitev je potekala na našem strelišču pri lovskem domu, udeležili pa so se je vsi člani, ki izvajajo lov na parkljasto divjad, tako individualno kakor tudi na skupnih pogonih. Vsak, ki je nastrel  opravil uspešno, je od strelskega referenta prejel potrdilo v obliki kartončka z navedenimi puškami pripadajočega kalibra.

 V maju smo gostili tri lovske goste iz Avstrije, ki so uplenili tri trofejne  srnjake, od katerih je bil eden v bronastem nagradnem razredu. Naj  pri tem dodam, da vsako leto planiramo za lovski turizem pet do šest trofejnih srnjakov, to pa predvsem zato, ker takrat nimamo nobenih prilivov denarja, ki ga nujno potrebujemo za delovanje naše LD. Tu je na prvem mestu poplačilo škode po divjadi, nabava sredstev za sanacijo škode v obliki travniškega semena, umetnega gnojila in raznih odvračal  ter druge obveznosti pri lovskem domu in lovski organizaciji.

V jesenskem času pa smo aktivno lovili divjad, ki smo jo po predvidenem letnem načrtu tudi z odstrelom količinsko in strukturno realizirali ali odvzeli iz lovišča. Zaradi neugodnih vremenskih razmer (ni bilo snega) smo na skupnih lovih imeli precej skromen uspeh, razen z nekaj izjemami  na  lovih, ki so bili zelo uspešni, tako da smo pri divjih prašičih dosegli predvideni dopustni primanjkljaj do 100 % realizacije. Tudi pri drugih vrstah smo dosegli dobre rezultate in bili na bazenskem pregledu pohvaljeni.

 

Letos se  izteka mandat UO In NO ter disciplinski komisiji. Naj  svoje poročilo sklenem z zahvalo članom UO za dobro sodelovanje in aktivno delo v UO in tudi v svojih resorjih. 

Zahvala pa gre tudi vsem lovcem naše LD, ki so s svojim delom  prispevali, da je družina uspešno in pozitivno delovala.

Novoizvoljenim organom LD želim v bodočem mandatu obilo uspeha pri opravljanju njihovih funkcij.

 Lovski pozdrav  

                                                                                                       starešina  Vojko Križnik l. r.

Oglejte si tudi