Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli
2603

Ime je pomemben del otrokove identitete

Nomen est omen ali ime je znamenje, se glasi latinski rek. Osebno ime je osebna pravica, ki jo sestavljata ime in priimek, nas določa oziroma razlikuje od drugih ljudi. Nekateri starši se prav trudijo, da bi bilo otrokovo ime čim bolj izvirno. Izhajajoč iz podatkov Statističnega urada RS je vse več modernih imen, ki so se pojavila prvič po letu 1991, npr. Tian, Eman, Nej za dečke ter npr. Kiara, Tanaja in Ronja za deklice, vse pogostejša so tudi dvojna imena. Še vedno pa je pri nas najpogostejše moško ime Franc in najpogostejše žensko ime Marija. Če vas zanima, kako pogosto je vaše ime ali ime vašega otroka, si oglejte spletne strani prej navedenega urada na povezavi: http://www.stat.si/ImenaRojstva.

 

Dejstvo je, da izbira otrokovega imena ni lahka naloga staršev, saj ga bo (najverjetneje) nosil vse življenje. Zagotovo pa do polnoletnosti, ko ga bo lahko spremenil brez soglasja staršev na upravni enoti za relativno nizke stroške. Za prvo odločbo o spremembi osebnega imena je treba plačati upravno takso 54,90 evra, za vsako naslednjo pa 109,30 evra. Dolžina osebnega imena ne vpliva na višino upravne takse.

 

V Zakonu o osebnem imenu je določeno, da sta za pravni promet izbrana priimek in ime lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma nedeljivih celot. Dolžine osebnega imena zakon ne omejuje, pač pa določa, da je osebno ime sestavljeno iz besed, zato osebno ime ne more biti sestavljeno iz le ene črke ali številke. Nabor črk in znakov je določen z zakonom, ki ureja matični register.

Na upravni enoti, ki je pristojna za spremembo osebnega imena, na podlagi vloge stranke odločamo, ali je izbrano ime primerno ali ne. Ravnamo v skladu z zgoraj navedenim zakonom, kjer je tudi zapisano, da se sme pravica do svobodne izbire osebnega imena omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale, pravic in svoboščin drugih ljudi. Prav tako zakon določa, da osebno ime državljanu zagotavlja identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva. Gre za pravilo, ki omogoča precej subjektivno oceno (npr. ne moreš biti Pes Fido ali Banka Slovenija). Na Upravni enoti Žalec smo v letu 2016 izdali 9 odločb o spremembi imena otroka, v letu 2017 pa 8. Negativnih odločb nismo izdali, kar pomeni, da nismo prejeli »posebnih« zahtev za spremembo imena. Največkrat prihaja do sprememb imena otrok zaradi usklajevanja priimka s priimki staršev.


Osebno ime otroka

Mladoletni osebi se osebno ime spremeni na zahtevo staršev ali posvojitelja. Če je otrok že dopolnil devet let, mora tudi sam podati izjavo, da se strinja s spremembo osebnega imena. Za spremembo otrokovega osebnega imena mora biti dano soglasje obeh staršev. Če živita ločeno, vlogo vloži tisti od staršev, pri katerem otrok živi. Če se starša ne moreta sporazumeti glede spremembe osebnega imena otroku, potem jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo. Če se starša tudi ob njegovi pomoči ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloča sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. Odločba sodišča o utemeljenosti zahtevka mora biti priložena zahtevi za spremembo osebnega imena mladoletni osebi.

 

Sprememba osebnega imena ob priznanju očetovstva
Ob priznanju očetovstva se lahko otroku, za katerega se podaja priznanje, z izjavo na zapisnik spremeni osebno ime. Če je otrok že dopolnil devet let, je potrebno tudi njegovo soglasje. Sprememba osebnega imena velja od dneva podaje izjave. Sprememba osebnega imena je ob priznanju očetovstva takse prosta.

 

Sprememba osebnega imena ob posvojitvi
Posvojencu, ki že ima določeno osebno ime, lahko posvojitelji ob posvojitvi izberejo novo osebno ime, pri čemer mu lahko priimek spremenijo ne glede na starost, medtem ko mu imena med četrtim in devetim letom starosti ni dovoljeno spreminjati. Novo osebno ime mora biti vpisano v odločbo o posvojitvi s strani pristojne institucije. Kot je že omenjeno, če je otrok že dopolnil devet let, je potrebno tudi njegovo soglasje. Sprememba osebnega imena velja od dneva pravnomočnosti odločbe o posvojitvi in je takse prosta.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko,  ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure, na telefonski številki 03 703 28 20. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

 

                                                                                                       Simona Stanter, načelnica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij