Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH CELJE SE PREDSTAVI OBČANOM OBČINE VRANSKO

Društvo gluhih in naglušnih Celje je bilo ustanovljeno leta 1948 v Celju. Ustanovljeno je bilo za potrebe gluhih in naglušnih oseb s področja današnje Celjske in Savinjske regije. Društvo deluje na območju 20 občin, med katerimi je tudi Občina Vransko. Društvo ima status društva v javnem interesu in status invalidske organizacije.

V društvu je včlanjenih več kot 500 članov. 111 članov je gluhih, 230 naglušnih, ostali pa so družinski člani ali prijatelji oseb z okvaro sluha. Osebe z okvaro sluha imajo velike težave na področju sporazumevanja, posledično s tem pa tudi z vključevanjem v širše družbeno okolje. Zaradi težav na področju komunikacije in sporazumevanja so osebe z okvaro sluha slabo opismenjene, dosegajo nizko stopnjo izobrazbe, posledično pa zasedajo slabo plačana delovna mesta in imajo nizek socialno-ekonomski položaj. Pogosto jih zaznamuje tudi revščina.

Društvo izvaja številne socialne programe, ki so nastali na osnovi potreb gluhih, naglušnih in gluho-slepih oseb. Z izvajanjem programov si društvo prizadeva za enakopraven položaj ter aktivno vključevanje naših uporabnikov v širše družbeno okolje.

 

Društvo gluhih in naglušnih Celje nudi svojim članom pestro paleto kakovostnih storitev, med katerimi so:

-          svetovanje osebam, ki se soočajo z gluhoto ali naglušnostjo;

-          svetovanje o izbiri ustreznih tehničnih pripomočkov za premagovanje komunikacijskih ovir;

-          svetovanje s področja uveljavljanja pravic in zagotavljanje ustrezne pravne pomoči;

-          različne oblike druženja s sebi enakimi;

-          aktivnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa (ustvarjalne delavnice, predavanja, samopomočne skupine, strokovne ekskurzije, rekreacija …);

-          uporaba cenovno ugodnejših počitniških kapacitet;

-          socialno ogroženim posameznikom zagotavljamo različne oblike pomoči (brezplačno letovanje ipd.).

  

O GLUHOTI IN NAGLUŠNOSTI

 

Gluhe in naglušne osebe uvrščamo med senzorne invalide. Gluhota in naglušnost sta nevidni invalidnosti. Ljudje je ne opazijo, dokler ne pridejo v neposreden stik z gluho ali naglušno osebo.

 

Gluhota je okvara, zaradi katere oseba ne sliši zvoka, glasov in govora, ki prihaja iz okolja. Gluhe osebe ne slišijo ptičjega petja, žuborenja potoka, otroškega joka, govora svoje matere, govora, ki prihaja iz televizijskih in radijskih sprejemnikov. Gluhe osebe živijo v svetu tišine. Zaradi komunikacijske oviranosti imajo velike težave v okolju, v katerem živijo, delajo, se izobražujejo, ustvarjajo ali preživljajo svoj prosti čas. V Sloveniji živi okrog 1500 gluhih oseb. Gluhe osebe se sporazumevajo v slovenskem znakovnem jeziku, ki je materni jezik gluhih. Govor oziroma pogovor med gluho in slišečo osebo prevaja tolmač slovenskega znakovnega jezika.

 

Naglušnost je okvara, zaradi katere človek pomanjkljivo ali nepravilno sliši govor oziroma zvoke v okolju. Naglušne osebe slišijo s pomočjo enega od tehničnih pripomočkov: slušnega aparata ali polževega vsadka. Z naglušnostjo se sooča 7–9 % populacije oziroma 45 % prebivalcev, starejših od 60 let. Po statističnih podatkih je v Sloveniji 60-70.000 uporabnikov slušnih aparatov.

  

TEŽAVE, S KATERIMI SE SREČUJEJO GLUHE IN NAGLUŠNE OSEBE

 

Osebe z okvaro sluha imajo težave na področju komunikacije. Gluhi osebi je potrebno zagotoviti tolmača slovenskega znakovnega jezika, naglušni osebi pa ustrezne tehnične pripomočke, kot sta slušni aparat in slušna zanka, s katerimi premagujejo komunikacijske ovire. Velika težava v okolju je še vedno neustrezna oprema objektov javnega značaja (gledališča, kulturne/konferenčne dvorane, kinodvorane …), ki niso ustrezno opremljene, da bi lahko osebe z okvaro sluha spremljale organizirane dogodke, prireditve in predstave. Veliko težavo predstavlja tudi dostopnost do tehničnih pripomočkov. Država naglušnim osebam sofinancira  nakup standardnega slušnega aparata, ki naglušni osebi pripada vsakih šest let; gluhi osebi pa dodeli le 30 vavčerjev na leto, s katerimi gluha oseba plača tolmača slovenskega znakovnega jezika. Za večino oseb z okvaro sluha je to veliko finančno breme, ki si ga zaradi revščine in nizkega socialno-ekonomskega statusa ne morejo privoščiti.

  

REŠEVANJE PROBLEMATIKE OSEB Z OKVARO SLUHA V OKVIRU DRUŠTVA

 

Društvo si po svojih močeh od začetka delovanja prizadeva za reševanje problematike in težav, s katerimi se soočajo osebe z okvaro sluha.

 

V kolikor imate težave s sluhom in se želite včlaniti v društvo, vas vabimo, da se oglasite v naše društvo in nas osebno spoznate.

 

NASLOV DRUŠTVA

Društvo gluhih in naglušnih Celje

Lešničarjeva 5

3000 Celje

 

Uradne ure:

ponedeljek in sreda: 8.00–12.00

četrtek: 13.00–17.00

 

Kontaktni podatki:

Tel.: (03) 49 30 202                mob.: 031 567 241

 

e-pošta: dgn.celje@guest.arnes.si

 

spletna stran: www.dgn-celje.si                                             

                                                               

                                                              

                                                            

                                                             

Oglejte si tudi