Jesen je čas nabiranja kostanja. Nekateri imajo rajši kuhanega, drugi pečenega. Kako omamno zadiši pečen kostanj, ki ga že vrsto let na tradicionalnem upokojenskem kostanjevem pikniku odlično speče naš Vlado – Hos. Pridne ženske roke pa nas razvajajo z okusnimi sladkimi dobrotami. Vse to smo doživeli sredi oktobra na zunanjih prostorih DU Vransko na kostanjevem pikniku.
Martinovanje je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljudskih praznikov, ki ga praznujemo 11. novembra, na dan sv. Martina. Ta dan ima v Sloveniji poseben pomen, saj po ljudskem izročilu ''mošt postane vino''. Martinovanje danes ni več le kmečki običaj, ampak velik praznik vina po vsej Sloveniji. Praznujejo ga v vinskih krajih pa tudi v mestih. Značilno je:
- pokušanje mladega vina,
- ljudska glasba,
- bogata kulinarika: pečena gos ali raca, rdeče zelje, mlinci, kostanj.
V začetku novembra smo upokojenci v Gostišču Slovan imeli martinovanje. Zbralo se nas je veliko. Seveda je bila na mizi martinova pojedina, nazdravili pa smo z moštom. Druženje so nam s čudovitim petjem popestrila dekleta (vzgojiteljice) iz vokalne instrumentalne skupine Sanje iz Zagorja ob Savi. Umetniški vodja je Taja Drolc Vučko. Skupino je na harmoniki in kitari spremljal Matej Zupančič. Ob venčku slovenskih narodnih pesmi pa smo tudi zapeli.
Martinovanje je torej praznik, ko se ljudje zahvalijo za pridelano vino in sadove trdega dela v vinogradu. Gre za povezavo tradicije, veselja, druženja in spoštovanja narave.
Antonija Ocvirk



