Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

50 let koče na Čreti

Da bomo 10. septembra slovesno zaznamovali 50-letnico naše koče na Čreti, so zaslužni ustanovitelji društva, ki jim ni bilo nikoli žal časa in dela za izvajanje planinske dejavnosti.

Začetki segajo v jesen 1969, ko so se na Čreti sestali Franci Golavšek, Milan Marko in Toni Sitar z lastnikom zemljišča Francijem Punčohom in podpisali zapisnik o brezplačnem odstopu petih arov zemljišča za gradnjo planinske koče. Takrat še ni bilo cestne povezave med Vranskim in Čreto, Franci Punčoh pa je ravno v izgradnji planinske koče videl priložnost, da hribovske kmetije nad Vranskim dobijo povezavo z dolino. V društvu so imenovali gradbeni odbor, ki ga je vodil Franci Golavšek. Do slovesnega odprtja koče 10. septembra 1972 je bilo opravljenih 9117 ur prostovoljnega dela članov, okoliških kmetov, zidarjev, mizarjev, tesarjev, krovcev, prevoznikov, 58 kamionskih in 341 traktorskih prevozov. Pri tem se je še posebej angažiral Franci Punčoh, saj je iz deponije do koče s svojim traktorjem prepeljal ves gradbeni material.

Prvi gospodar koče je postal Franci Čulk, sledil mu je Anton Ferme, danes pa to zahtevno nalogo opravlja Toni Sitar. Koča je bila odprta od 1. maja do 15. oktobra ob koncih tedna in praznikih.

Koča je leta 1975 dobila električni priključek, leta 1977 je bila zgrajena cesta Ropasija-Čreta, ki je leta 1994 dobila asfaltno prevleko, leta 1993 dobi še telefon in postopoma postaja koča zaradi vse večjega obiska premajhna. Leta 2000 v društvu v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije razmišljajo o adaptaciji in prizidku h koči, konec leta 2002 pa je društvo že razpolagalo z gradbenim dovoljenjem. Prenova se je začela septembra 2004, maja 2006 pa so bila dela na prizidku zaključena. Urejena je bila tudi okolica koče s prostorno teraso pred njo in ko sta v jeseni zakonca Mikeln, izkušena oskrbnika planinskih koč, izrazila željo, da kočo prevzameta v oskrbovanje, so bili izpolnjeni vsi pogoji za uspešno delovanje in razvoj planinskega turizma na Čreti. Do danes se je zvrstilo že več oskrbnikov, društvo pa kočo nenehno obnavlja in posodablja. Koča se ponaša s certifikatoma Okolju in družinam prijazna planinska koča, ki nudi v notranjem gostinskem prostoru 40, v zunanjem pa preko 50 sedežev ter 22 nočitev v sobah in na skupnih ležiščih.

Vabljeni na Čreto.

Planinsko društvo Vransko

Oglejte si tudi