Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Spomin na zgodovinsko bitko na Čreti

V soboto, 1. oktobra, se je na Dobrovljah – na Čreti zbralo okrog tisoč udeležencev iz Spodnje in Zgornje Savinjske doline, ki so počastili spomin na prvo frontalno bitko I. Štajerskega bataljona, ki je in ostaja prava svetinja upora proti okupatorju in poguma maloštevilnih partizanov, ki so se zoperstavili nekajkrat močnejšemu sovražniku in iz tega boja izšli kot zmagovalci.
Spominsko slovesnost, s katero letos zaznamujemo tudi 75-letnico takratnih dogodkov, so organizirali: Območni Združenji borcev za vrednote  NOB Žalec in  Mozirje, Društvo izgnancev Slovenije – Občinski odbor Žalec, Območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Spodnje  Savinjske doline,  Veteransko društvo Sever – odbor Žalec in Društvo Generala Maistra Žalec. Slovesnosti je tudi tokrat dala  poseben pečat  partizanska skupina KD Triglav Ajdovščina, ki je  na nek način tudi simbolizirala neenak, a zmagovit boj I. Štajerskega bataljona in njihovega komandanta Franca Rozmana Staneta. Svoj delež  k  obema jubilejema  je tokrat dodala tudi  Slovenska vojska  20. pehotnega polka iz  Celja, ki je ves čas prireditve imela častno stražo ob spominskem obeležju, kamor je delegacija (Marijan Turičnik, Janez Meglič in Branko Hriberšek) pred  slavnostnim govorom položila tudi spominski venec.

Udeleženci slovesnosti iz vrst članov ZZB, mladine, planincev, pripadnikov  drugih veteranskih organizacij, predstavnikov občin in drugi so prisluhnili slovenski himni, ki so jo zaigrali člani Godbe na pihala Prebold pod vodstvom Marka Repnika. Še pred tem  je godba s koračnico pospremila na prizorišče ob spomeniku kar 36 praporov borčevskih organizacij in drugih veteranskih združenj iz obeh dolin  ter pohodnike VDV Nazarje. Zbrane je uvodoma  pozdravila vsakoletna scenaristka proslave, moderatorka in tudi soustvarjalka kulturnega programa Jožica Ocvirk, zatem pa  je  udeležence nagovoril  predsednik Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Žalec Marijan Turičnik in ob tem spomnil  na vse letošnje jubileje. Poleg  75-letnega  jubileja frontalne bitke še na 75-letnico OF, 105-letnico rojstva Franca Rozmana Staneta in 25-letnico slovenske osamosvojitve. Udeležence  je pozdravila  še Andreja Zupan, predsednica  KS Kokarje,  ki je pozdrav izrekla tudi v imenu župana Občine Nazarje Mateja Pečovnika  in v imenu pohodnikov  VDV Nazarje.

Tokratni slavnostni govornik je bil dr. Tone Kregar  direktor Muzeja  novejše zgodovine  Celje. V svojem govoru je  spregovoril o   pomenu te zgodovinske bitke, ki se je odvijala  na prizorišču sedanje vsakoletne proslave in je bila eden  prvih bojev druge svetovne vojne na Slovenskem. Odvijala se je med enotami nemškega okupatorja,  točneje med prvo četo 72. rezervnega policijskega bataljona iz Münchna ter partizani I. Štajerskega bataljona, katerega jedro so sestavljali borci Savinjske čete.

V drugem delu govora pa je spregovoril o takratnih razmerah  in razlogih za upor, o žrtvah in  nasploh o prvem letu okupacije.

Nadvse zanimivemu  govoru, ki je osvetlil takratni čas skozi strokovne oči zgodovinarja,  je sledil bogat kulturni program, v katerem se je prepletala pesem  Mešanega pevskega  zbora  Pevskega društva Tabor  pod vodstvom Karla Leskovca in recitacije Jožice  Ocvirk. Svojstveno vzdušje pa so pred začetkom in ob zaključku ter še po njem ustvarjali  godbenice in godbeniki preboldske pihalne godbe.  Tako kot  vsa leta pa so za prijetno počutje s hrano in pijačo tudi tokrat poskrbeli članice in člani  PD Vransko, ki imajo prav na  Čreti svoj planinski dom.  

                                                   T. T.

 

Oglejte si tudi