Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

OB OBČINSKEM PRAZNIKU ČEBELARJI RAZVILI DRUŠTVENI PRAPOR

Letošnja slavnostna akademija ob občinskem prazniku, ki ga Občina Vransko praznuje 14. maja v spomin na leto 1868, ko je cesar dotedanji kraj Vransko povišal v deželno-knežji trg, je bila še posebno slovesna zaradi razvitja društvenega praporja Čebelarskega društva Vransko. Kot je dejal predsednik društva Janez Kropivšek, leto ustanovitve društva oziroma družine, kot so se čebelarji najprej poimenovali, ni točno znano, ker so se prvi zapiski izgubili. Zametki organiziranega delovanja segajo že v čas pred 1. svetovno vojno, društvo pa je bolj aktivno zadnjih sedemdeset let. O pomenu društva je spregovoril tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Anton Tomec.
Osrednji govornik na slavnostni akademiji je bil župan Franc Sušnik, ki je v svojem nagovoru strnil  glavne dosežke Občine Vransko v preteklem letu ter se zahvalil vsem, ki so k njim pripomogli, v nadaljevanju pa je skupaj z v. d. direktorico občinske uprave  Marijo Jerman  podelil priznanja Občine Vransko za leto 2016. Grb Občine Vransko sta prejela Ivan Izlakar, za izjemen prispevek k razvoju planinstva, in Janez Kropivšek za izjemen prispevek k razvoju čebelarstva. Plaketo Občine Vransko so prejeli: Župnijska Karitas ob 25-letnici delovanja,  Folklorno društvo Vransko ob 10-letnici delovanja in Kmetija Novak za dolgoletno uspešno delovanje in odličnost na področju sirarstva in reje drobnice. Dobitnik priznanja Občine Vransko pa je Ivan Hrastovec ml. za izjemne športne dosežke.

Slovesnost so z odprtjem 9. razstave ročnih del polepšali še Vezilje Snežinka, Rožce, likovni  in fotografski krožek, ki delujejo v Društvu univerza za tretje življenjsko obdobje Vransko. 
Z glasbo so prireditev popestrili Pihalni orkester Glasbene šole "Risto Savin" Žalec, Ansambel Kaplja in MePZ LIvRA.

Po uradnem delu so se obiskovalci zadržali še v družabnem pogovoru na pogostitvi, ki so jo pripravile kuharice iz OŠ Vransko-Tabor.

                                                                  Suzana Felicijan Bratož

Oglejte si tudi