Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Bodite odgovorni do sebe in do drugih, še posebej najbolj ranljivih – starejših in kroničnih bolnikov

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

 

Tudi v naši občini smo od samega začetka (še pred razglasitvijo epidemije) sledili vsem priporočilom Ministrstva za zdravje (MZ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po razglasitvi epidemije pa seveda tudi ukrepom in priporočilom ostalih pristojnih državnih organov. Vse napore smo prioritetno usmerili v priprave na pričakovano zaostritev epidemiološke situacije v prihodnjih dneh in tednih. 

V tem kontekstu se mi zdi zelo pomembno, da smo že uspeli organizirati dostavo na dom najnujnejših življenjskih potrebščin, toplih obrokov in zdravil starejšim, bolnim in onemoglim občanov, ki so v dani situaciji najbolj ranljivi. 

Tako lahko starejši, bolni in onemogli občani za dostavo NAJNUJNEJŠIH ŽIVLJENJSKIH POTREBŠČIN pokličejo na telefonsko številko 041 699 273, za dostavo TOPLEGA OBROKA pa na telefonsko številko 031 210 298. Potrebe po dostavi na dom lahko občani sporočajo dnevno do pol devete ure zjutraj.

Za dostavo ZDRAVIL lahko starejši, bolni in onemogli pokličejo telefonski številki  051 451 757 in 031 521 726. Brezplačno dostavo do vrat naročnika izvajajo prostovoljci Župnijske Karitas Vransko oziroma Občinske organizacije Rdečega križa Vransko.

Poleg tega smo organizirali tudi varstvo na domu za otroke staršev iz t. i. nujnih poklicev. Starši, ki ste zaposleni v nujnih poklicih, lahko potrebe po varstvu sporočate na telefonsko številko 031 382 134. Na isto telefonsko številko se lahko javite tudi prostovoljci, ki ste pripravljeni varstvo na domu izvajati.

Ker se zavedamo, da smo se znašli pred res veliko preizkušnjo, s katero se bomo lahko učinkovito spoprijeli le kot skupnost, vas vabimo k pristopu v mrežo prostovoljcev, ki bo zagotavljala pomoč ljudem v stiski v času epidemije. Med prostovoljce se lahko javijo starejši od 18 let, ki so povsem zdravi in brez kroničnih bolezni ali kroničnega bolnika med svojimi najbližjimi ter v zadnjih 14 dneh niso bili v neposrednem stiku z okuženimi ali v tujini. Prostovoljci se lahko javijo na telefonsko številko 041 238 749.

S poveljnikom Civilne zaščite sva odredila nekaj ukrepov, za katere menimo, da so nujni za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom in za zagotovitev razpoložljivosti sil za zaščito in reševanje v ta namen  – Odredbo o spremembi izvajanja pogrebne slovesnosti, Odredbo o prepovedi zbiranja na zunanjih športnih površinah in prepovedi uporabe otroških igral, Odredbo o začasni prekinitvi intervencij prvih posredovalcev, Odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju in Odredbo hmeljarjem v zvezi s sezonskimi delavci v hmeljarstvu. Prosim, da navedene odredbe, poleg seveda vseh odredb pristojnih državnih organov, v skupno dobro vseh nas dosledno upoštevate.

Za kakršno koli drugo pomoč, informacije itd. v zvezi s koronavirusom lahko občani pokličete poveljnika Civilne zaščite (031 348 330), mene (031 348 923) ali direktorico občinske uprave (031 865 760).

V zvezi z rednimi delovnimi nalogami (upravni postopki, izdaja potrdil iz uradnih evidenc ipd.) pa je Občina Vransko za občane dosegljiva na telefonski številki 03 703 28 00 in na elektronskem naslovu obcina.vransko@vransko.si .

Bodite odgovorni do sebe in do drugih, še posebej najbolj ranljivih – starejših in kroničnih bolnikov. Tudi če se počutite zdravi, če le lahko, ostanite doma, v ožjem družinskem krogu. Gibanje v javnosti omejite samo na nujna opravila (služba, nakup nujnih življenjskih potrebščin, zdravil). Ko bomo enkrat premagali to zahrbtno bolezen, bo časa za obiske in druženje več kot dovolj. 

Ne pozabite na higienske ukrepe – umivanje in razkuževanje rok, razkuževanje površin, higiena kašlja, nedotikanje obraza, primerna medosebna razdalja (vsaj 1,5 metra) in redno zračenje zaprtih prostorov.

Ostanite doma, ostanite zdravi!

 

                                                                              Franc Sušnik, župan

Oglejte si tudi