Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Uspešni na javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti

Občina Vransko je s projektom »Center jamskih doživetij – vstopna točka v speleološki park« uspešno kandidirala na javnem razpisu MGTŠ za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

V sklopu projekta bomo v letih 2023–2025 zgradili vstopno točko v Center jamskih doživetij, in sicer leseno skeletno hišico, v okviru katere bodo pisarna jamarskega centra, geološka zbirka, garderobe in sanitarije, ter uredila varno dostopno pešpot z drevoredom do bližnjega kampa Podgrad, ki predstavlja najbolj pogosto izhodiščno točko obiskovalcev Centra jamskih doživetij. Načrtujemo tudi, da bosta do konca leta 2025 v občini vzpostavljena dva nova turistična produkta, Občina Vransko pa bo pridobila znak destinacije trajnostnega turizma Slovenia Green.

Zgrajeno turistično infrastrukturo bo občina ob zaključku projekta predala v upravljanje Društvu Center jamskih doživetij, ki si že vrsto let prizadeva vzpostaviti ustrezno infrastrukturo za svojo turistično, naravovarstveno in izobraževalno dejavnost, vendar je le-to s prostovoljnim delom težko vzpostaviti, predvsem pa gre za zelo dolgotrajen proces. Društvo skrbi za varstvo in ohranjanje treh jam (Veternica, Škadavnica in Podgrajska jama), ki imajo status naravnega spomenika in naravne vrednote državnega pomena. Ker predstavljajo kraške jame posebno skupino naravnih vrednot in občutljiv ekosistem, skuša društvo z rednim nadzorom omejiti nelegalen izlov ogroženih in zakonsko zavarovanih jamskih hroščev in nekontroliran vstop v jame ter preprečevati uničevanje mineralov in jamskega inventarja. 

Z izvedbo projekta bo storjen tudi pomemben korak k načrtovanemu razvoju območja v speleološki park z jamarskim paviljonom in muzejem jamarstva.

Vrednost celotnega projekta znaša 156.982,28 evrov, od tega 100,699,20 evrov iz evropskega Sklada za okrevanje in odpornost in proračuna Republike Slovenije, preostanek pa iz lastnih sredstev Občine Vransko.


Občinska uprava

Oglejte si tudi