Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
16°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Varna mobilnost starejših voznikov

AMZS je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav v sredo, 12. junija, v Centru varne vožnje na Vranskem pripravil tiskovno konferenco na temo Varna mobilnost starejših voznikov, nato pa še štiri delavnice na to temo.

Sogovorniki so bili: Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, Ana Cergolj Kebler, vodja varne mobilnosti Zavarovalnice Triglav, mag. Saša Kafol-Jevšnik, namestnica direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, Zdenka Kres, psihologinja medicine dela in športa, izvajalka psiholoških pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj in Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje.

Govorci so predstavili predloge z delovnega posveta Starejši vozniki – kako doseči cilje resolucije 2030?, ki je bil 7. junija  v Triglav Labu, ter spregovorili, kako glede na dejstva, ki izhajajo iz analiz prometne varnosti in ciljev Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2023 do 2030.

Po končani tiskovni konferenci pa so v Centru varne vožnje na Vranskem potekale tudi delavnice Starejši vozniki testirajo asistenčne sisteme, kjer so udeleženci na štirih točkah spoznali in preizkusili nekatere napredne asistenčne sisteme (prilagodljivi tempomat, sistem za samodejno zaviranje v sili, sistem za nadzor mrtvega kota in za nadzor prečnega prometa) ter spoznali prednosti vožnje z avtomatskim menjalnikom. 

S pomočjo inštruktorjev varne vožnje so imeli možnost preizkusiti in se naučiti uporabljati asistenčne sisteme v lastnih vozilih. Delavnice predstavljajo uvod v novo sezono Osvežitvenih voženj za starejše, ki potekajo pod okriljem Zavarovalnice Triglav in v sodelovanju z učitelji vožnje ter inštruktorji varne vožnje AMZS.

T. T.

Oglejte si tudi