Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI NA OŠ VRANSKO

Od 16. do 22. septembra je potekal Evropski teden mobilnosti in tudi na naši šoli smo ga zaznamovali z različnimi dejavnostmi. Od 1. do 6. razreda je AMZS Center varne vožnje Vransko organiziral prometno-vzgojne delavnice. Učenci so razmišljali, na kakšen način smo udeleženi v cestnem prometu, kako hodimo, kadar smo v skupini, kakšen je pomen dviga rok pri manjših otrocih in kako pomembna je vidnost v prometu. Ogledali so si video posnetek, kaj se zgodi v avtomobilu, če avtosedež ni ustrezen oz. ni ustrezno nameščen. Gospod je spregovoril tudi o pomenu pravilne nastavitve varnostnega pasu. Zelo zanimiv je bil prikaz, kakšna je sila trčenja v prometni nesreči. Pojasnil je tudi, koliko morajo visoki ali težki, da varnostnega avtosedeža ne potrebujejo več. V nadaljevanju so se lahko preizkusili v reševanju iz avtomobila v primeru nesreče. Starejšim učencem so bile prav tako predstavljene osnove varne udeležbe v prometu, seznanjeni so bili z nevarnostmi prehitre vožnje, s simulacijo »pijana očala« pa jim je bilo prikazano, kakšen vpliv ima na udeleženca v prometu alkohol.

Prvošolci smo poleg delavnic v tem tednu povabili na obisk še policista, izdelali smo vozilo na zračni pogon, razmišljali, se pogovarjali in risali o prometu. Sklenili smo, da bomo pogosteje hodili peš ali vozili »zelena vozila« ter redkeje uporabljali avtomobile. Kako pa so o delavnicah razmišljali tretješolci, si lahko preberete spodaj.

 

Včeraj sem se zabaval, ker sem izvedel veliko novih pravil v prometu. Bilo je zelo zabavno, ker smo se lahko preizkusili, kako se lahko rešimo iz avtomobila, ki se je prevrnil. Z Aleksom se nama je uspelo rešiti.

Žan STOJAKOVIĆ, 3. a

 

V avtu naj bomo vedno pripeti z varnostnim pasom. Na kolesu imamo vedno čelado. V temi moramo imeti odsevnike, da nas bolje opazijo.

Zoja HUDOVERNIK, 3. a

 

Gospod Tomaž nam je razlagal o prometu in kako smo udeleženi v prometu. Spregovoril je o pomenu vidnosti v prometu, kadar smo v prometu udeleženi kot pešci ali kolesarji. Da smo vidni, je dobro, da nosimo kresničke in odsevnike. Gospod Tomaž je s seboj pripeljal vrtljiv avto, da smo lahko pridobili občutek, kako je, če si udeležen v prometni nesreči, ko se avto obrne. Za nagrado smo dobili odsevnike za na roko in beležke.

Zala FARKAŠ, 3. a

 

Gospod Tomaž nam je povedal, da ne potrebujemo več avtosedeža, ko smo veliki 140 cm ali težki 36 kg. Povedal nam je tudi, da pasa ne smemo imeti čisto pri vratu. Šli smo v neko tako stvar, ki izgleda kot avto, se zavrti in te obrne na glavo. Imeli smo se lepo. To je bil super dan.

Ina KASTELIC, 3.a


Izvedel sem:

V avtu moramo biti pripeti z varnostnim pasom, da se  pri zaviranju ne udarimo v glavo. (Jan, Karina) Varnostni pas mora biti pritrjen tako, da nas ne veže po vratu. (Ema)

Pri kolesarjenju moramo imeti čelado (Neli, Karina), Čelada mi mora biti prav: ne prevelika in ne premajhna. (Teja) Čelada mora biti ravno prav zategnjena s trakovi. (Zoja)

Pri prečkanju ceste moramo vedno pogledati levo, desno in levo, da se prepričamo, da na cesti ni nobenega avta (Nastja).

Ko se peljemo s kolesom sami, potrebujemo izpit za kolo. (Ema) Izpit opravimo v 5. ali 6. razredu osnovne šole. (Jan)

Ko hodimo ali se vozimo s kolesom v temi, moramo biti oblečeni v svetla oblačila (Karina)

V avtu moramo otroci sedeti vedno zadaj. (Nastja)


Povzela Nataša Pečovnik.


Živi zdravo. Potuj trajnostno. #trajnostnamobilnost, #evropskitedenmobilnosti, #samo1planet, #care4climate in #sptm

Oglejte si tudi