Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

20 let Muzeja motociklov Grom

V torek, 19. septembra, je Muzej motociklov Grom na Vranskem praznoval 20. obletnico, predsednik države Borut Pahor in Petja Grom, lastnik muzeja, pa sta ob 20-letnici odkrila spominsko tablo.
Praznovanja so se poleg številnih ljubiteljev starodobnih vozil in drugih udeležili  tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič,  župan Občine Vransko Franc Sušnik, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Tanja Roženbergar in podpredsednik mednarodne organizacije za starodobna vozila FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) dr. Loi Roberto. Vsi ti so v svojih nagovorih čestitali družini Grom za tako velik uspeh, ki so ga dosegli z muzejem motociklov.

 

V zbirki se danes nahaja  približno 150 motociklov  iz različnih časovnih obdobij, vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja. Muzej hrani poleg motociklov tudi redke registrske tablice, medalje, značke, plakate, uniforme, vse, kar je povezano z začetki motorizacije naše države. Veliko pozornost namenjajo prav zgodovini slovenskih znamk in izumiteljev.  Ob muzeju se nahaja tudi pisarna Slovenske veteranske avto-moto zveze (SVAMZ), katere začetki se prepletajo z začetki odpiranja same zbirke in s tem tudi začetki uzakonjenja pojma »starodobno vozilo« ter razločevanja le-teh od ostalih rabljenih vozil. 

Prireditev sta  popestrila  Eva Pirnat, mlado dekle iz Medobčinskega društva Kranj »Sožitje«, plesalka, ki ni tuja slovenski javnosti,  zapel pa je častni član zveze SVAMZ, pevec, filmski režiser, radijski voditelj in strastni zbiratelj Tomosovih motornih koles, Stevo Vujić.

Ob tej priložnosti sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Petja Grom, lastnik Muzeja motociklov, odkrila spominsko tablo ob 20-letnici muzeja. Prireditev se je nato nadaljevala v novonastalem  kampu Camp Podgrad Vransko s pogostitvijo in ob dobri glasbi.

V novonastalem kampu je na voljo dvanajst  sodobno opremljenih prostorov za avtodome in čistilni otok za avtodome, urejene kopalnice, pralnica perila in pomivalnica posode, možnost kampiranja s šotorom, v bodoče pa bodo postavili tudi nekaj majhnih lesenih hišk. Imajo pokrit prostor za druženje, ob ribniku pa še prostor za piknike. Kamp bo sočasno tudi postajališče za avtodome (PZA), kjer se bodo uporabniki avtodomov lahko samo ustavili in oskrbeli avtodom za nadaljnje potovanje.

Za prijetno druženje v kampu so poskrbeli muzikantje iz Quattro band Hrastnik, prav tako vsi dolgoletni člani SVAMZ.                                                                                                                                    T. Tavčar

 

 

 

Oglejte si tudi