Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kurjenje odpadkov v malih kurilnih napravah ni dovoljeno

Občina Vransko je s strani občanke prejela pritožbo zaradi vonja po zažganih odpadkih, ki se občasno in praviloma ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah pojavlja v trgu Vransko.

V skladu s predpisi gorljivih odpadkov ni dovoljeno kuriti v malih kurilnih napravah, saj takšno početje uničuje kurilne naprave in dimnike, v okolje pa spušča strupene pline. Za ogrevanje zato uporabljajmo le goriva, ki so namenjena za uporabo v posameznih kurilnih napravah. Odpadna motorna ali druga olja, barvan ali drugače kemično obdelan les, gorljivi odpadki, kot je na primer plastika, ne sodijo v kurilne naprave, saj pri kurjenju povzročajo nastanek zelo toksičnih dioksinov. Poleg izpustov  toksičnih snovi v zrak in posredne kontaminacije tal in rastlin so v teh primerih lahko močno toksične tudi dimniške saje in pepel. Več o vplivu kurjenja odpadkov na zdravje lahko preberete na spletni povezavi https://www.nijz.si/sl/vpliv-kurjenja-odpadkov-na-zdravje.

Povzročitelja/-e zato pozivamo, da s kurjenjem odpadkov nemudoma preneha/-jo. V kolikor pa se bo tovrstno početje nadaljevalo, pozivamo občane, da Občini Vransko ali Inšpektoratu RS za okolje in prostor sporočijo podatke o lokaciji oz. viru onesnaževanja. Prijavo lahko podate tudi anonimno po pošti ali telefonu.

 

Občinska uprava

Oglejte si tudi