Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Strokovni posvet poveljnikov in namestnikov v GZ Žalec

V nedeljo, 23. februarja 2020, dopoldne je v gasilskem domu Velika Pirešica potekal strokovni posvet poveljnikov in namestnikov gasilskih društev v GZ Žalec in članov poveljstva GZ Žalec. V uvodu sta vse zbrane udeležence, ki jih je bilo skupaj 70, pozdravila poveljnik Gasilske zveze Žalec Franci Rančigaj in predsednik Edvard Kugler. Na strokovni posvet je GZ Žalec povabila strokovnjake iz različnih organizacij. 

 

Predsednik komisije za strokovno usposabljanje GZ Slovenije Rok Leskovec je predstavil aktualnosti na področju usposabljanja gasilcev v Sloveniji, dobre prakse in težave, ki se pri usposabljanju pojavljajo.

 

Vodja Izpostave Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Zdenko Slatnar in inšpektorica mag. Natalija Plemenitaš Fuchs sta spregovorila o inšpekcijskih pregledih gasilskih društev in drugih organizacij. Predstavila sta ugotovitve lanskih pregledov in plan za leto 2020. 

 

Gorazd Štebe iz podjetja Decontex je predstavil novost – celostni program vzdrževanja gasilske zaščitne opreme, vključno z dekontaminacijo, kar do sedaj v Sloveniji ni bilo na voljo. Gre namreč za to, da se zaščitna oblačila in opremo po uporabi na intervencijah očisti ne le vidnih nečistoč, ampak tudi strupenih snovi, ki med delom zaidejo na oblačila gasilcev. Pravi učinki teh, očem nevidnih nevarnih snovi, se pokažejo šele po več letih, v obliki različnih bolezenskih težav. 

 

Peter Krvina iz podjetja ADP Adria je predstavil podrobnosti glede zavarovalnega programa, ki ga trenutno imajo gasilci v GZ Žalec in pa postopke pri uveljavljanju odškodnine v primeru nezgod. 

 

Predsednik komisije za tekmovanja GZ Žalec Aleksander Koler je podal aktualne informacije glede tekmovanj, ki se bodo izvajala v letu 2020, med drugimi državno tekmovanje v Celju, kamor se je lani iz naše gasilske zveze uvrstilo kar 19 enot. 

 

Podpoveljnik GZ Žalec Uroš Žibret pa je predstavil dva sistema za obveščanje gasilcev, ki sta na trgu, ter prednosti in slabosti obeh. 

 

Udeleženci so podali svoja mnenja in predloge, posvet pa so ocenili kot dobro pripravljen, koristen in poučen.   

 

 

Sabina Sorčan, strokovna sodelavka GZ Žalec

Oglejte si tudi