Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Prekopsko gasilsko vozilo – 2. del

V preteklih številkah Informatorja smo vam že izdali, da se v Prekopi pripravljamo na nabavo novega gasilskega vozila. Sedaj, ko je spet mesec naokoli, vam lahko o vozilu, ki se bo v našo garažo pripeljalo predvidoma aprila naslednje leto, povemo še nekaj več stvari.

Naše vozilo bo tipizirano po tipizaciji Gasilske Zveze Slovenije kot gasilsko vozilo s cisterno GVC-16/25 oz. vozilo z vgrajenim rezervoarjem za vodo, volumna med 2000 in 3000 l, gasilsko-tehnično opremo ter eno hitronapadalno napravo. Vozilo bo imelo vgrajeno gasilsko centrifugalno črpalko, gnano preko motorja vozila.

Uporabljalo se bo za gašenje in reševanje pri požarih in za manjše tehnične intervencije. Vozilo se bo lahko uporabljalo tudi za oskrbo požarišča z vodo.

Nadgradnja bo postavljena na šasijo Mercedes Benz Atego 1327 4x4 AF. To je šasija z 270 konjskimi močmi, avtomatskim menjalnikom ter z vso pripadajočo opremo. 

V vozilu bo prostora za voznika, sovoznika ter še 4 dodatne gasilce, ki imajo posebno kabino, kjer so nameščeni tudi štirje izolirni dihalni aparati, prenosne svetilke, radijske postaje ter še cel kup drobne opreme, ki je v času intervencije vedno potrebna. 

Vozilo bo zaradi same narave našega "rajona" malenkost bolj terensko. Zato ga bomo obuli v terenske pnevmatike, s katerimi za nas ne bo ovir. Da ne bomo med kakšno gozdno intervencijo polomili vseh ogledal, bomo avto zavarovali s posebnimi zaščitnimi loki, kot so vidni tudi na sliki vozila, ki je skoraj povsem enako našemu bodočemu vozilu. Na sprednji strani vozila bo montiran tudi 8-tonski vitel, s katerim si bomo lahko pomagali, če bo to potrebno. 

Ker smo v preteklosti tudi sami dostikrat videli, da je predvsem v sezoni del na hmeljiščih ter njivah za traktorji na cesti dostikrat ostalo blato, ki so ga kmetje kasneje seveda sami vedno odstranili, želimo vsem to delo kar se da olajšati. Zato smo se odločili, da bomo na vozilo namestili visokotlačno polivalno napravo,  ki bo primarno namenjena prav pranju vozišča. Verjamemo, da bo ta detajl marsikomu prišel zelo prav in ga bo tudi s pridom izkoristil. Gasilsko vozilo kupujemo z vašo pomočjo in predvsem za vas, zato želimo, da je kar se da primerno in praktično. 

V zadnjem delu vozila bo prostor za opremo. Vsa oprema, ki jo mora vozilo po tipizaciji imeti, bo postavljena v dva boksa na vsaki strani, medtem ko bo na zadnji strani vozila prostor za centrifugalno črpalko ter hitronapadalno cev. Na vsaki strani bomo imeli po en priključek za gasilsko B-cev. Na strehi bo prostora za 4-delno stikalno lestev ter še dodatni boks za orodje (gasilske metle, lopate ipd). Za potrebo nočnih intervencij bo v vozilu tudi avtomatski pnevmatski svetlobni stolp, ki bo opremljen s štirimi 75 W lučmi v LED-tehniki.

Med pomembnejšo opremo v vozilu velja izpostaviti agregat, potopno črpalko, cel kup gasilskih cevi in armature, ročnega orodja itd. Ni kaj, naše vozilo bo res zelo dobro opremljeno in kot takšno bo več kot primerno za samostojne intervencije kot tudi del večjega sestava v sklopu GPO Vransko ali še širše.

Junija bomo predvidoma izpeljali nabirko donacijskih sredstev. To pomeni,da se bomo oglasili od hiše do hiše v upanju na razumevanje in pomoč pri nabavi tega vozila, ki nam bo služilo nadaljnjih 30 let in več.

Res smo veseli, da smo vsako leto, ko se po domovih oglasimo s koledarji, tako lepo sprejeti. Verjamemo, da nas boste tudi tokrat sprejeli z razumevanjem. Že sedaj pa nam lahko pomagate tako, da pošljete sporočilo PREKOPA5 na številko 1919 in nam na tak način prispevate 5 evrov za nabavo novega vozila.


Za vso pomoč se vam že vnaprej iskreno zahvaljujemo.


Na pomoč!


PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik   

Oglejte si tudi