Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

GASILCE POVEZUJEJO TUDI VETERANI IN TEHNIČNA DEDIŠČINA

Na tradicionalnem tekmovanju s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami v Vranskem je nastopilo rekordno število, kar 17 ekip gasilcev veteranov s 170 tekmovalci iz 10 prostovoljnih gasilskih društev Savinjsko-Šaleške regije ter po ena ekipa iz prostovoljnega gasilskega društva Pijava Gorica, GZ Škofljica – Ljubljana 1ter PGD Žalna, GZ Grosuplje.
Sedem prostovoljnih gasilskih društev Savinjsko-Šaleške regije je organizator pokalnih meddruštvenih tekmovanj s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami. Ekipe, ki želijo tekmovati za prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije morajo svoj namen sodelovanja v tem tekmovanju v naprej prijaviti in se udeležiti vsaj štirih od sedmih pokalnih meddruštvenih tekmovanj, ki šteje za to dirko z najbolj staro gasilsko opremo. Na meddruštvenih tekmovanjih s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami, ki štejejo tudi za prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije, sodelujejo bolj ali manj številne ekipe veteranov iz prostovoljnih gasilskih društev nekaterih drugih slovenskih regij s svojo zanimivo staro opremo.

 

Prostovoljni gasilci PGD Šoštanj mesto organizirajo že 32. tekmovanje s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami in so začetniki tovrstnih druženj gasilcev, kjer gasilci veterani predstavijo stare gasilske brizgalne in opremo iz časa brizgalne oziroma največkrat iz časa, ko je bilo prostovoljno gasilsko društvo ustanovljeno. Z mokro vajo, izvedena v prosti tehniki, gasilci veterani prikažejo gašenje s svojo lepo in kvalitetno vzdrževano tudi več kot 130 let staro gasilsko opremo. Tovrstna oblika druženja je zanimiva, debate živahne, tekmovalni del pa  ima kot zanimivost tudi velik tekmovalni naboj.

 

 Zaradi vse večjega zanimanja in interesa posameznih gasilskih društev, da nastopijo kot organizatorji pokalnih tekmovanj s starimi gasilskimi ročnimi ter motornimi brizgalnami se je pred šestimi leti pristopilo k enotnemu urejanju tega področja na ravni Savinjsko-Šaleške regije. Nastalo je odmevno druženje gasilcev, kjer nastopa Prostovoljno gasilsko društvo Šoštanj mesto kot pokalni organizator meddruštvenih tekmovanj in organizator zaključnega tekmovanja za prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije. Zadnje tekme sezone se udeležijo številna gasilska društva iz skoraj vse Slovenije ter tu predstavijo svojo staro gasilsko tehniko, opremo in način operativnega poveljevanja v času, iz katerega je njihova oprema. Številčne gasilske ekipe, sestavljene v večini primerov iz gasilcev veteranov, ki skozi resno  tekmovanje, pogosto na zabaven način, prikažejo, kako so nekoč potekale gasilske akcije in priprave za spopad z ognjem. Mnogi prisotni veterani so celo sami ali vsaj njihovi starši izvajali odmevne akcije s temi tudi preko 130 let starimi ročnimi ali  le malo mlajšimi (starimi 90 let) motornimi brizgalnami.

V izredni vročini letošnjega poletja je bilo izvedenih že vseh sedem pokalnih meddruštvenih tekmovanj, in sicer prvo v Kapli vasi pri Preboldu, kjer so zmagali veterani PGD Letuš, drugi so bili veterani Požarne brambe Vransko, tretje mesto pa so osvojili veterani PGD Gornji Grad. Drugo tekmovanje je potekalo v PGD Gotovlje, kjer so prvo mesto osvojili veterani Požarne brambe Vransko, drugo mesto veterani PGD Letuš in tretje veterani PGD Braslovče. Tudi na tekmovanju v organizaciji PGD Paška vas je prvo mesto osvojila Požarna bramba Vransko, drugo mesto si je s sijajno izvedbo vaje pripumpala ekipa veteranov PGD Letuš, tretje pa je zopet osvojila ekipa veteranov iz PGD Braslovče.

Četrto letošnje oziroma že 6. pokalno tekmovanje s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami  je po močnem nalivu v zgodnjem popoldnevu potekalo v skoraj idealnih pogojih,  v organizaciji gasilcev PGD Vransko in pod pokroviteljstvom občine Vransko. Zanimivo tekmovanje ob poznopopoldanskem soncu se je zavleklo v prijetnem druženju vse do mraka, ko so bili objavljeni rezultati tekmovanja. Prvo mesto z ročnimi brizgalnami, moški, so osvojili veterani PGD Vransko. Ekipa Požarne brambe Vransko, stara skupaj dobrih 617 let, je izvedla mokro vajo s 130 let staro ročno brizgalno livarne A. Samassa iz Ljubljane, brezhibno, v času 26,5 sekunde. Drugo mesto je  s časom 27,00 sek. zasedla ekipa veteranov PGD Letuš in tretje veteranska ekipa PGD  Braslovče, ki je dosegla čas 28,1 sekunde. S prvim mestom se v tej dirki s starimi ročnimi brizgalnami zasluženo lahko pohvali ženska ekipa veterank PGD Šoštanj mesto, ki je kot edina ekipa na tem tekmovanju nastopila z malo ročno brizgalno iz leta 1893 in dosegle odličen čas 33,9 sekunde.

 Tekmovale so tudi ekipe s starimi motornimi brizgalnami, kjer je prvo mesto v moški konkurenci osvojila ekipa veteranov PGD Paška vas s časom 18,6 sek., na drugo mesto so se uvrstili naši sosedje,veterani PGD Kapla Pondor, s časom 21,7 sekunde, tretje pa je pripadlo veteranom PGD Topolšica za dosežen čas 23,5 sek. V tej kategoriji so tekmovale tudi veteranke PGD Kapla Pondor, ki so s časom 26,2 sek. osvojile prvo mesto, drugo mesto so osvojile veteranke PGD Šoštanj mesto in tretje veteranke PGD Topolšica.

Peta tekma je potekala v organizaciji PGD Braslovče, kjer je prvo mesto osvojila ekipa PGD Letuš, ki je s časom 23,5 sek. mokro vajo izvedla resnično brezhibno, požarna bramba Vransko se je uvrstila na drugo mesto, tretje pa so osvojili veterani PGD Braslovče.

 

Šesta tekma je potekala v PGD Topolščica, ki je letos po izstopu PGD Radmirje iz lige prvič nastopilo, kot organizator pokalnega tekmovanja, ki šteje tudi za prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije in ga ob manjših začetnih napakah zaključilo brezhibno in v zadovoljstvo vseh 14 sodelujočih ekip. Prvo mesto je v kategoriji ročne brizgalne osvojila Požarna bramba Vransko s časom 26,1 sekunde, drugo PGD Letuš in tretje PGD Braslovče. Ponovno so prvo mesto osvojile tudi veteranke PGD Šoštanj mesto.

Veterani Požarne brambe Vransko so s to zmago tekmo pred koncem že osvojili prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije v kategoriji ročne brizgalne, moški.

 

Sedma in hkrati zadnja pokalne tekma s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami je 15. avgusta potekala v organizaciji PGD Šoštanj mesto. Tekmovanja se je udeležilo 24 ekip iz 17 prostovoljnih gasilskih društev. Od teh je tekmovalo enajst ekip z ročnimi brizgalnami in 13 ekip z motornimi brizgalnami oziroma so nastopile 4 ženske ekipe in 20 moških. Prvo mesto za pokal PGD Šoštanj mesto je osvojila ponovno Požarna bramba Vransko s časom 27,1 sek., z istim časom je osvojila drugo mesto ekipa PGD Braslovče in tretje mesto ekipa veteranov PGD Šoštanj mesto s časom 25,3 sek. Pri ženskah je ponovno zmagala ekipa PGD Šoštanj mesto.

 Veterani Požarne brambe Vransko so tako osvojili pet prvih in dve drugi mesti na sedmih pokalnih meddruštvenih tekmovanjih s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami, ki štejejo za pokal Savinjsko-Šaleške regije. Kljub večkratnim kar velikim  in obsežnim popravilom ročne brizgalne ter nenačrtovanim spremembam v ekipi so  veterani s trdimi in resnimi treningi, bilo jih je kar 18, celo presegli svoj načrt - štiri zmage v tej sezoni. To pomeni, da so veterani Požarne brambe Vransko ponovno osvojili prehodni pokal Savinjsko-Šaleške regije, že četrtič oziroma tretjič zapored. S štirimi zmagami so osvojili maksimalno število 100 točk in prvo mesto, drugo mesto z  98 točkami so osvojili veterani PGD Letuš z dvema zmagama in dvema drugima mestoma, tretji pa so bili veterani PGD Braslovče z 94 osvojenimi točkami oziroma z dvema drugima in dvema tretjima mestoma. Prvo mesto in prehodni pokal  so osvojile tudi veteranke PGD Šoštanj mesto z maksimalnim številom 100 točk. V kategoriji motorne brizgalne sta osvojili prvo mesto in prehodni pokal za leto 2015 ekipi v kategoriji ženske veteranke PGD Kapla-Pondor in v kategoriji moški veterani PGD Paška vas, obe ekipi z maksimalnim številom točk.

 

Veterani Požarne brambe Vransko se iskreno zahvaljujemo vsem svojim sponzorjem in donatorjem, ki so nam omogočili skoraj tekoča popravila brizgalne in druge stare opreme, prevoze na različna tekmovališča in organizacijo domačega že 6. pokalnega tekmovanja v organizaciji PGD Vransko.

 Hvala tudi vsem prostovoljcem, sodnikom in drugim, ki se redko omenjajo, vendar mnogo pripomorejo k uspešni izvedbi teh zahtevnih, celo vroče poletje trajajočih aktivnosti in izvedbo tekmovanj. Vsem gasilcem veteranom  za dosežen rezultat iskrene čestitke, za vztrajnost in vložen trud pa kapo dol !    

 

                                                                                                                                              Albert Predovnik

Oglejte si tudi