Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli

Dan gasilca GZ Žalec, 90 let PGD Parižlje-Topovlje …

Letošnje praznovanje Dneva gasilcev Gasilske zveza Žalec je bilo združeno s praznovanjem 90-letnega delovanja PGD Parižlje-Topovlje. Potekalo pa je drugo soboto v septembru.

Slovesnost se je pod velikim šotorom ob igranju Godbe Liboje pričelo s prihodom častnega voda, praporščakov in gostov, med katerimi so bili namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije (GZS) Darko Muhič, predsednik GZ Križevci Ivan Mužić, župan in podžupanja Občine Braslovče Branimir Strojanšek in Danica Tanjšek, župan Občine Žalec Janko Kos, župan in podžupan Občine Tabor Anton Grobler in Ludvik Miklavc, župan Občine Vransko Franc Sušnik, podžupan Občine Polzela Igor Pungartnik in drugi.

Zbrane je uvodoma v imenu gostitelja pozdravil župan Občine Braslovče Branimir Strojanšek, nato   namestnik predsednika GZ Žalec Franci Rančigaj, slavnostni govornik pa je bil namestnik poveljnika GZS Darko Muhič, ki je najprej čestital gasilcem PGD Parižlje-Topovlje ob 90-letnici organiziranega delovanja in prazniku dneva gasilcev GZ Žalec nato pa poudaril: "V Sloveniji letos zaznamujemo že 148-letnico organiziranega gasilstva. Nikakor ne gre za naključje, da sodi ta začetek neposredno po evropski pomladi narodov, ko se je pojavil prvi politični program z idejo o združitvi vseh dežel, kjer so naseljeni Slovenci. Gasilci so se skozi zgodovino borili, ne samo s požari, ampak tudi z oblastmi in veljaki v različnih državah.

Pregled zadnjega obdobja razkrije, da ste ob pomoči hvaležnih sokrajanov in občine Braslovče obnovili objekt, v katerem ste namestili tudi sodobno opremo, ki vam je v pomoč pri reševanju življenj. Organizirali ste različna srečanja, poučne izlete, izobraževalne projekte ter akcije, v svoje vrste pa ste pridobili kar nekaj bodočih gasilcev. Aktivno sodelujete na zelo raznovrstnih in zahtevnih intervencijah. Največji kapital društva pa je članstvo …«

Na slovesnosti je v nadaljevanju Darko Muhič podelil odlikovanja, ki so jih prejeli: gasilsko plamenico 1. stopnje PGD Parižlje-Topovlje ob 90-letnici društva, odlikovanje za posebne zasluge so prejeli Janez Kokovnik in Jožef Matko, oba člana PGD Braslovče, in Martin Steiner iz PGD Ločica ob Savinji.

Nato je sledila obnova  podpisa listine GZ Žalec in GZ Križevci. Začetek dobrega sodelovanja gasilcev GZ Žalec in GZ Križevci s Hrvaške sega kar veliko let nazaj, ko so gasilci PGD Šempeter in PGD Drešinja vas stkali vezi z gasilci DVD Križevci in DVD Gregurovec. To odlično sodelovanje se je kmalu preneslo tudi na višji nivo – nivo GZ Žalec in Križevci, ki sta v letu 1987 podpisali listino o pobratenju.  

Želja obeh gasilskih zvez pa je bila, da se letos, ob 30-letnici podpisa listine, obnovi. Listino so 3. junija letos ob 70-letnici delovanja GZ Križevci svečano podpisali v Križevcih. Na slovesnosti v Parižljah pa sta po 30 letih listino zopet podpisala namestnik predsednika GZ Žalec Franc Rančigaj in predsednik GZ Križevci Ivan Mužić. Po podpisu sta se Franc Rančigaj in Ivan Mužić zahvalila ter poudarila, naj obnovljeni podpis listine velja najmanj trideset let, predsedniku PGD Parižlje-Topovlje Tomažu Žoharju pa je ob visokem jubileju Ivan Mužič izročil plaketo GZ Križevci. Kulturni program je pripravila Godba Liboje, mladi člani domačega društva, KD plesa in animacije Mavrica Braslovče.

Pred in po svečanem delu prireditve so si lahko udeleženci ogledali najnovejša gasilska vozila v GZ Žalec, veselo druženje pa se je nadaljevalo ob zvokih ansambla Modrijani. 

                          
                                                                                                                                                                     T. Tavčar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij