Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Kviz gasilske mladine GPO Vransko

Gasilska tekmovanja so zelo pomemben del izobraževanja in tudi športna disciplina. Od najmlajših do najstarejših se na različnih tekmovanjih članice ter člani vsako leto večkrat pomerijo z drugimi društvi v različnih disciplinah. Eno od tekmovanj za mlade je kviz gasilske mladine.

Tako kot lansko leto je kviz gasilske mladine GPO Vransko tudi letos potekal v gasilskem domu v Prekopi, in sicer v nedeljo, 18. 2. 2024. Tekmovanje se je pričelo s postrojem in otvoritvenimi govori poveljnika GPO Vransko Vlada Reberška ter županje občine Vransko Nataše Juhart.

Oba sta izpostavila pomembnost dela z gasilsko mladino in tudi zavedanje, da je kvalitetno delo z mladino edini način za zagotovitev bodočih rodov operativnih gasilcev. 

Po uvodnih govorih se je tekmovanje tudi uradno začelo. Tekmovalo je 45 tekmovalcev (15 ekip po trije tekmovalci) v dveh starostnih skupinah  pionirji in mladinci.

Po številu tekmovalcev je s 33 tekmovalci oz. 11 ekipami prevladovala predvsem mladina domačega PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik. Tekmovanja so se udeležile tudi ekipe PGD Vransko (9 otrok/3 ekipe) ter PGD Ločica pri Vranskem (2 ekipi).

Tekmovanje je razdeljeno na dva dela. Prvi del je teoretično testiranje, kjer tekmovalci rešujejo različne teoretične naloge (drži/ne drži, prva pomoč, požarna preventiva, poišči besede ipd.), nakar pride na vrsto tudi praktično tekmovanje, kjer se tekmovalci pomerijo v hitrostnem vezanju vozlov ter na posebnem poligonu, kjer morajo čim hitreje ter čim natančneje opraviti tri različne naloge.

Vse ekipe so pokazale veliko znanja ter obvladovanja gasilskih veščin, zato smo prepričani, da se za bodočnost gasilstva v občini Vransko ni potrebno bati.

Na koncu so bile podeljene tudi medalje za najboljše, ki so se razvrstili po naslednjem vrstnem redu:

Pionirji (611 let):

1. mesto - PGD PČS (Lucas, Natalia, Timotej)

2. mesto - PGD PČS (Domen, Rok, Staš)

3. mesto - PGD Vransko (Inda, Minja, Žan)

Mladinci (1216 let):

1. mesto - PGD PČS (Maruša, Ula, Zoja)

2. mesto - PGD PČS (Daša, Eva, Sara)

3. mesto - PGD PČS (Jakob, Jan, Vid)

Prvi dve uvrščeni ekipi iz vsake kategorije se bosta 9. 3. 2024 udeležili kviza gasilske mladine GZ Žalec, kjer bodo zastopali vse vranske gasilce. Čestitamo vsem dobitnikom medalj.

Ne nazadnje bi se radi zahvalili tudi našim sodnikom na čelu z Džonijem Marovtom, ki si vsakič vzamejo čas in nam pridejo sodit po najvišjih standardih gasilskih tekmovanj.

V čast nam je tudi, da sta si Savina Naraks in častni poveljnik GZ Žalec Franci Naraks izbrala prav tekmovanje v Prekopi za svoje zadnje sojenje na gasilskih tekmovanjih v več kot 50-letni karieri sodnikov gasilskih tekmovanj. Želimo si, da bi nas še večkrat prišla pogledat. V Prekopi ju bomo vedno zelo veseli.

Sedaj pa veselo na delo  tekmovanje GZ Žalec v kvizu je že 9. 3. 2024. Več o tem pa naslednji mesec.

Na pomoč!

PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik

Oglejte si tudi