Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. junijem in 15. julijem 2019

Dogodki:

V soboto, 15. junija 2019, je na nogometnem igrišču Gmajna-Gomilsko Gasilska zveza Žalec, v organizaciji PGD Gomilsko, potekala 2. tekma v članski ligi GZ Žalec za moške in ženske članske ekipe.

 

V nedeljo, 16. junija 2019, se je v Braslovčah z zaključnimi teoretičnimi in praktičnimi izpiti pred komisijo Gasilske zveze Slovenije uspešno zaključil tečaj za višjega gasilca. Zaključilo ga je skupaj 26 tečajnikov.

 

V soboto, 22. junija 2019, je potekala letošnja osrednja slovesnost v Gasilski zvezi Žalec, Dan gasilcev GZ Žalec, ter 110-letnica delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Levec na letališču v Levcu. Praznovanje se je pričelo z veliko gasilsko parado skozi naselje Levec, v kateri je sodelovalo preko 500 gasilk in gasilcev ter 8 najnovejših vozil. Na slovesnem delu prireditve je slavnostni govornik, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik podelil dve najvišji gasilski odlikovanji. Po uradnem delu je sledil ogled razstave stare gasilske tehnike v GZ Žalec. Možno si je bilo ogledati staro gasilsko avtolestev PGE Celje in prikaz razvoja motorne brizgalne Rosenbauer od 1924 do danes. Na ogled so bile tudi najnovejše pridobitve gasilcev v naši zvezi – nova gasilska vozila.

 

V ponedeljek, 24. junija 2019, je pri gasilskem domu v Gotovljah potekalo 15. gasilsko tekmovanje s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami v moški in ženski kategoriji za memorial Maruške Cokan, ki je hkrati del ligaškega tekmovanje za pokal Savinjsko-Šaleške regije.

 

V soboto, 29. junija 2019, je bilo v Letušu tradicionalno gasilsko tekmovanje moških in ženskih članskih desetin, ki je bilo hkrati tudi tretja tekma Lige GZ Žalec za člane in članice.

 

V nedeljo, 30. junija 2019, so imeli na Vranskem 11. piknik veteranov in veterank GZ Žalec.

 

V soboto, 6. julija 2019, je bil 11. pohod gasilk Gasilske Zveze Slovenije po Baragovi poti v Trebnjem. Pohoda so se udeležile tudi gasilke naše gasilske zveze.

 

V ponedeljek, 8. julija 2019, je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, priredil sprejem ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu nad dogodki v letošnjem letu jubilejev – 150-letnici PGD Metlika in obenem 150-letnici organiziranega gasilstva na Slovenskem, 70-letnici Gasilske zveze Slovenije ter 50-letnici Slovenskega gasilskega muzeja v Metliki. Slovesnost je potekala v veliki dvorani Predsedniške palače. Poleg vodstva organizatorjev jubilejnih prireditev (Gasilske zveze Slovenije, Gasilske zveze Metlika in PGD Metlika), so bili na sprejemu tudi člani olimpijske reprezentance Slovenije, med njimi mladinke PGD Andraž nad Polzelo, Gasilska zveza Žalec, skupaj s predstavniki Gasilske zveze Žalec in vodstvom PGD Andraž nad Polzelo. Mlade gasilke iz Andraža so skupaj z mladinkami PGD Zbilje in mladinci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo že na letošnji mladinski gasilski olimpijadi, kjer zastopajo barve Slovenije. Med 14. julijem in 21. julijem 2019 bo v švicarskem mestu Martigny potekala 22. mladinska gasilska olimpijada. Na zadnji olimpijadi, ki je bila pred dvema letoma v Avstriji, so osvojile odlično bronasto medaljo. O poteku tekmovanja vas bomo sproti obveščali.

 

Nekaj statistike:

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 39 intervencij, ki so skupno trajale 44 ur in 45 minut. Najdaljša intervencija je trajala 6 ur in 10 minut, najkrajša pa le 10 minut.

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

 

V GPO Žalec je bilo 21 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela in GPO Braslovče so imeli po osem intervencij, GPO Vransko pa eno intervencijo, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Tabor pa niso imeli intervencij.


Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec

Intervencije na območju Gasilske zveze Žalec med 15. junijem in 15. julijem 2019 - IZPIS VULKAN (izsek za GPO Vransko)

24. 6. 2019 GPO VRANSKO

Ob 16.22 se je na Vranskem, Gasilska zveza Žalec, iz gozda zakotalila večja skala in se ustavila ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Vransko so skalo deloma razbili in jo odstranili na dvorišče. V naslednjih dneh bo Občina Vransko odstranila skalo.

 


Prispevek pripravil:

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi