Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Mednarodna izmenjava – Erasmus + Educating hearts na Portugalskem Osnovne šole Vransko-Tabor

Potekala je od 26. 9. do 1. 10. 2022, in sicer na Portugalskem, v mestu Maia, kjer se nahaja tudi šola gostiteljica, Agrupamento de Escolas de Pedroucos – Maia, ki nas je gostila ter nam pripravila zanimiv, dinamičen, pester teden, kjer smo spoznavali načine poučevanja in metode, ki bi jih lahko poimenovali poučevanje s srcem. Temeljilo je na razlikah med učenci, glede na spol, primanjkljaje, zanimanje, motivacijo in spretnosti. Gostitelji so pripravili  delavnice, kjer smo sodelovali učenci in tudi učitelji iz Slovenije, Poljske, Nemčije, Turčije, Španije ter gostiteljice Portugalske.

Glavna tema je bila enakost: enakost med spoloma, kaj nas druži in kaj nas loči, v čem smo si različni in enaki, človekove in otrokove pravice. Udeleženci so med seboj primerjali religije, tradicijo, običaje, navade, značilno hrano, jezik, šole, sistem izobraževanja in preživljanje prostega časa.

Ogledali smo si drugo največje mesto na Portugalskem, Porto. Izvedli smo tudi delavnico v vrtovih kristalne palače s čudovitim pogledom na reko Douro. Imeli smo panoramsko vožnjo po mestu, se ustavljali in si ogledali največje zanimivosti. Najbolj všeč nam je bil postanek ob Atlantskem oceanu, kjer smo se »lovili« z velikimi valovi. Verjetno najbolj veličastna stvar pa je vsekakor modra barva in vzorčki hišic, stavb, katedral, mestnih hiš ter prijetnih in prijaznih ljudi.  

                                                                                                     Zlatka Avžner

Nedelja

Zjutraj smo odšli z Brnika in leteli v Švico v Zürich. Tam smo imeli šest ur prosto, zato smo si šli ogledat mesto. Popoldne smo leteli iz Züricha v Porto, kjer nas je sprejel zvesti fotograf Jose. Odpeljali smo se do hotela v Maii, tam smo se namestili in šli na večerjo v Pizza Hut.

Ponedeljek

Po zajtrku so nam pripravili dobrodošlico s tradicionalnimi plesi in pesmimi. Kasneje smo imeli spoznavne igre. Na kosilo smo šli v gostilno, kjer smo jedli tradicionalno jed bakaljau. Po kosilu smo odšli na sprejem k podžupanu in županji. Obiskali smo dve občini.Večerjali smo v hotelu.

Torek

Imeli smo delavnice What make us equal. Po delavnicah so nam razkazali šolo. Na kosilo smo šli v samopostrežno restavracijo, kjer smo si lahko vzeli, kar koli in kolikor koli smo hoteli. Po kosilu smo šli v park okoli kristalne palače, kjer so bili pavi, kokoši, petelini in fazani na prostem. Večerjali smo v restavraciji staršev učenke, ki nas je skozi teden spremljala z drugimi učenci in v ponedeljek vodila delavnice.

Sreda

Zjutraj smo se odpravili v Porto in si ga ogledali, vmes smo imeli nekaj prostega časa, da smo si lahko kaj kupili in nekaj pojedli. Kasneje smo si Porto ogledali še z avtobusom.

Četrtek

Obiskali smo šolo za učence s posebnimi potrebami in se z igrami postavili v kožo tistih, ki ne morejo uporabljati rok, nog, tistih, ki so gluhi, slepi … Po delavnicah smo odšli v nakupovalni center, kjer smo si lahko kaj kupili in se najedli. Zaključno večerjo smo imeli v restavraciji Quinta Casa do Arco, saj Turki v petek že odhajajo.

Petek

Zjutraj smo se odpravili v šolo, kjer smo se šli tradicionalne igre: skakanje z vrečo, jajce na žlici, usklajena hoja, vlečenje vrvi in glasbeni stoli. Šli smo nekaj pojest, dopoldne pa k družinam.

Sobota

zjutraj smo odšli na letališče v Portu in leteli v Zürich. Iz Züricha smo leteli v Ljubljano in odšli domov. Čas, ki sem ga preživela na Portugalskem z Erasmusom, mi je bil eden najboljših. Spoznali smo nove prijatelje in z njimi ohranili stike.                                                                                                          Zala Miklavc, 9. b

NEDELJA
Že zgodaj zjutraj smo se odpravili iz Slovenije v Švico z letalom. Ker sem prvič letela z letalom, je bila to zame neverjetna izkušnja. Ker smo imeli pred letom na Portugalsko še veliko časa, smo si ogledali mesto Zürich. Nato smo leteli iz Züricha na Portugalsko v mesto Porto. Odpeljali smo se do hotela, v katerem smo bili nastanjeni. Ker pa smo bili lačni in utrujeni od potovanja, smo dan zaključili kar s pico iz Pizza Huta.


PONEDELJEK
Po zajtrku v hotelu smo se odpravili na uradni sprejem, kjer smo videli in nato tudi plesali nekaj portugalskih plesov. Dobili smo tudi majhno pozornost. Po kratkem odmoru smo imeli nekaj iger spoznavanja (breaking the ice games). Bili smo že lačni, zato smo odšli v restavracijo na kosilo. Nato smo imeli sprejem še pri podžupanu in županu, kratko predstavitev projekta in nato vrnitev v hotel. Pozno ponoči smo odšli spat.

TOREK
Dan smo začeli z zajtrkom v hotelu, nato pa smo se odpravili v Agrupamento de Pedrouços, glavno šolo, kjer smo imeli zanimive delavnice What makes us equal – Kaj nas dela enake. Po delavnicah smo si šolo še podrobneje ogledali. Po kosilu v City Woku smo se odpravili še na ene delavnice v Crystal palace Gardens. Pri prvi delavnici si moral komunicirati in se pogovarjati, pri drugi pa si skozi glasbo izrazil svoja čustva na papir z risanjem.


SREDA
Zjutraj smo si odšli ogledat čudovito mesto Porto, kjer smo imeli nekaj prostega časa. Po kosilu pa smo si mesto ogledali še z avtobusom. Ker je deževalo, smo ogled zaključili prej. Ko pa je prenehalo deževati, smo odšli na čudovito plažo in videli Atlantski ocean. Dan pa smo zaključili z večerjo v Pizza Hutom.

ČETRTEK
V četrtek smo imeli po zajtrku delavnice, kjer smo spoznali, da smo si zelo različni. Po kosilu pa smo imeli še ene delavnice, Education  through Art. Bili sta dve različni delavnici. Pri prvi si se bolj povezal z glasbo, pri drugi pa s slikanjem. Za konec dneva in zaključek naše izmenjave pa smo imeli še zaključno večerjo in ogled fotografij, ki so nastale skozi ves teden.

PETEK
Po hotelskem zajtrku smo odšli v šolo, kjer smo sestavili skulpture iz likovnih del, ki smo jih naredili prejšnji dan. Po Coffee breaku smo imeli še nekaj športnih iger v skupini. Po hitrem kosilu v McDonald'su smo bili popoldne z družinami gostitelji. Ogledali smo si mesto Porto. Po preteklem dnevu pa smo še zadnjič prenočili v hotelu.


SOBOTA
Zjutraj smo si pripravili kovčke in odleteli domov.  Laura Ošlak, 9. b


V nedeljo mi je bilo všeč, ker sem prvič letela z letalom. Ko smo prispeli v Švico, smo videli kar veliko lepih ptic. Na Portugalsko smo prišli kar pozno, zato smo odšli na odlično pico.

V ponedeljek mi je bilo všeč to, da smo igrali spoznavno igro. Spoznala sem veliko prijateljev. Po igrah smo šli jest, kjer smo uživali in smejali. V torek mi je bil všeč filmček. Pogovarjali smo se o zanimivih stvareh. Po tem dogodku smo šli na streho velike zgradbe. V sredo mi je bilo zanimivo, ko smo hodili po tgovinah. Nato smo šli z avtobusom po mestu. Ogledali smo si tudi tržnico. V četrtek mi je bilo zanimivo, ker smo imeli različne delavnice. Tam smo se zelo zabavali. Imeli smo poslovilno večerjo, kjer smo tudi plesali. V petek mi je bilo zabavno, ko smo obiskali družine. Z družino, pri kateri sem bila, smo se odpravili na kratek izlet. Peljali so nas na sladoled, potem smo nabirali školjke. V soboto mi ni bilo všeč to, da smo morali oditi domov. Ko smo spakirali, smo se najedli zajtrka in odleteli proti Sloveniji. Gabriela Koderman, 8. a

Erasmus+ program nam je tudi tokrat omogočil zanimivo izkušnjo.  Učenci so prišli domov polni novih spoznanj, znanj in izkušenj, predvsem pa so stkali veliko novih prijateljstev. Izmenjave se je udeležilo kar osem učencev. Polovica jih je bila iz matične šole z Vranskega, druga polovica pa s podružnične šole v Taboru. Učenci so tudi med seboj spletli močne prijateljske vezi in spoznali moč sodelovanja, saj so bili uspešni pri prav vseh aktivnostih, ki jih je pripravila gostiteljska šola.

Za OŠ Vransko-Tabor: Maja Jerman



OdgovoriPosreduj


Oglejte si tudi