Logo MojaObčina.si
DANES
3°C
-2°C
JUTRI
7°C
-1°C
Oceni objavo

ŽAREČE BARVE NAŠEGA ŽIVLJENJA, odprtje razstave likovnih del Volodymyrja Tyzuna

Odprtje razstave bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 18. uri v Schwentnerjevi hiši na Vranskem.

Razstava bo na ogled do 15. oktobra 2023.Predstavitev slikarja Volodymyrja Tyzuna

Volodymyr Tyzun, član Zveze umetnikov Krima, Zveze umetnikov Ukrajine, mojster ljudske umetnosti, marinist, krajinar, zagovornik realizma v umetnosti, se je rodil v Ukrajini, v regiji Vinnitsa, vendar je večino svojega življenja preživel na Krimu na obali Črnega morja. Volodymyrjeve umetniške sposobnosti so se kazale že v zgodnjem otroštvu, k odločitvi za profesionalno slikanje pa sta ga spodbudili srečanje in usposabljanje pri nadarjenem umetniku in poklicnem učitelju Nikolaju Pogorelovu.

Volodymyr črpa navdih iz narave, njene izvirnosti in čiste lepote. Lepota narave, predvsem pa morja, je umetnika vedno navdihovala. Njegov cilj je, da se zgodba vsakega kraja, ki ga nariše, skrbno ohrani za občinstvo in se dotakne njihovih src. Idol pri ustvarjanju slik, ki prikazujejo morske vrste, je bil zanj vedno morski slikar Ivan Aivazovski. Morje je neskončno spremenljivo. Bodisi nežno, igrivo mežikajoče z odsevom sončnih žarkov, bodisi mogočno, ki vali ogromne viharne penaste valove na obalo s tako silo, da postane srhljivo in hkrati očara s svojo veličino in močjo. Vendar je  bilo umetnikovo prvo poklicno delo tihožitje.

Ljubezen do umetnosti je Volodymyrja vse življenje navdihovala in mu pomagala premagovati življenjske težave. Dogodki na Krimu leta 2014 so dramatično spremenili usodo umetnika, ki je pri 60 letih odšel živet v Slovenijo. Slikar predstavi novo epizodo svojega življenja kot novo zgodbo. Tako je prvič videl Jadransko morje, njegovo turkizno čisto vodo in čudovite obale, polne sonca in zvončečega zraka. Umetnik črpa ustvarjalni navdih z obiskov Dalmacije in morske obale v Sloveniji.

Volodymyr Tyzun je bil udeleženec številnih razstav v Ukrajini. Umetnikove slike so v zasebnih zbirkah po vsem svetu.

V Sloveniji je leta 2021 sodeloval na razstavi  Štirje letni časi (zima – pomlad – poletje – jesen) Zveze kulturnih društev Celje in Šole za hortikulturo in likovno umetnost Celje.

Leta 2023 je že imel samostojne razstave v Laškem »Svetli navdih«, v Žalcu »Žarek upanja«, v Ljubljani »Simfonija morja«.

Naslov razstave na Vranskem je posvečen lepotam okoliškega sveta »Žareče barve našega življenja«. 

Oglejte si tudi