Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Zakaj Schwentnerjeva zbirka in hiša na Vranskem?

Takšen naslov je nosila debatna kavarna, ki je obiskovalcem odlično predstavila prvega sodobnega slovenskega založnika Lavoslava Schwentnerja in jo je na 28. knjižnem sejmu izvedel antikvar Rok Glavan z gosti: Stanetom Rozmanom, direktorjem Pokrajinskega muzeja Celje, kustosom Alešem Stoparjem, skrbnikom premične kulturne dediščine v Schwentnerjevi hiši, županom Občine Vransko Francem Sušnikom in direktorico ZKTŠ Vransko Suzano Felicijan Bratož.

 Izhodišče debate je bila predstavitev novonastale spominske zbirke Lavoslava Schwentnerja. Upravljalci  Schwenterjeve hiše so z donacijo pridobili preko 40 originalnih izdaj in dokumentov tega pomembnega založnika, za 14. december pa so napovedali odprtje prve stalne zbirke o delu in pomenu Lavoslava Schwentnerja v prenovljenem »špajzu« Schwentnerjeve hiše. Skozi pogovor so sodelujoči v debati predstavili založnika in njegovo delo, nastanek zbirke in možnosti, ki jih ponuja Schwentnerjeva hiša.

Vsak izmed sodelujočih se je na drugačen način srečeval z imenom Schwentner, vsem pa je bilo edino, da ga danes podrobneje poznajo, prav tako pa tudi njegov pomen.  
Schwentnerjeva hiša je edinstven primerek dobro ohranjene  trške hiše v Slovenji, zato se je Občina Vransko odločila in jo odkupila od takratnih lastnikov. Poleg hiše je ob tem dobila tudi kapelo, ki jo je že lično obnovila,  Pokrajinski muzej Celje pa je postal lastnik premične zbirke v hiši, zato med njima poteka zgledno sodelovanje. Občina skrbi za postopno obnavljanje delov stavbe, nameščeno je varovanje, Pokrajinski muzej pa skrbi za zbirko.

Hiša je bila prazna, odkar je umrla zadnja lastnica, založnikova nečakinja Slava, zato jo načenja vlaga, notranjost pa tudi razni škodljivci. Danes poskuša občina postopno sanirati hišo, vendar gre vse zelo počasi, saj so že večkrat izpadli z raznih razpisov za sredstva. Tako so do sedaj preuredili »magacin« (talno ogrevanje, ploščice, pleskanje), namestili varovanje.

Vsekakor je želja tako Občine Vransko kot Pokrajinskega muzeja Celje, da umestijo Schwentnerjevo hišo v lokalni in širši kulturni kontekst. Želja je, da se zaščiti in obnovi stavba ter ves pripadajoči interier, poleg tega pa primerno uredi tudi okolico hiše, predvsem zadnji del, v katerem bi se lahko v poletnem času izvajale različne aktivnosti čez dan ali zvečer.

Trenutno se v tej hiši dogajajo različni dogodki, namenjeni manjšim skupinam ljudi. To so Vranski poletni večeri (koncerti klasične komorne glasbe), za javnost je hiša brezplačno odprta vsako leto na 3. december (Ta veseli dan kulture), po navadi je ta odprti dan povezan z odprtjem kake likovne ali druge razstave. Letos pa so se povezali z Antikvariatom Glavan iz Ljubljane, ki je pripravil imenitno razstavo z originalnimi deli, različnimi listinami in predvsem otroškimi knjigami, ki so izšle v založbi Schwentner. Ogledali so si jo mnogi osnovnošolci iz Savinjske doline in širše in ob zanimivih delavnicah, povezanih z izdanimi knjigami, spoznavali tega pomembnega založnika.

Ravno zaradi te odmevne razstave je med sodelujočimi - kustosom Alešem Stoparjem, antikvarjem Rokom Glavanom in seveda Občino Vransko oz. ZKTŠ Vransko – vzniknila ideja, da nekaj originalnih del iz založbe Schwentner dobi svoje stalno mesto v spominski sobi, ki naj bi bila v prenovljenem prvotnem »špajzu«.

Napovedano odprtje razstave je bilo 14. decembra. V zanimivih vitrinah in prenovljeni stari omari smo si lahko ogledali nekaj izjemnih primerkov Schwentnerjevih knjižnih izdaj, ki vsekakor dostojno predstavljajo pomen in delo velikega založnika in jih je za spominsko sobo podaril Rok Glavan, ki je na odprtje prinesel v dar še nekaj knjig, izdanih v založbi Schwentner.

Marija Završnik

Oglejte si tudi