Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

PORTRETI SLOVENSKIH ALPINISTOV V SCHWENTNERJEVI HIŠI

Četrtki so običajno namenjeni kulturnim prireditvam v Schwentnerjevi hiši. Nič drugače ni bilo drugi četrtek v oktobru, ko smo odprli tretjo in hkrati zadnjo razstavo v tem koledarskem letu. Tokrat se s portreti slovenskih alpinistov predstavlja celjski slikar Stevan Djukić – Stiv. Po rodu Srb je tudi sam po prihodu v Slovenijo začel zahajati v gore in se po poškodbi zapisal markacistom.
Stevan Djukić je akademski slikar, ki najraje ustvarja olja na platnu, vendar je na prigovarjanje kolegov začel portretirati alpiniste, kar mu zadnja leta zapolnjuje precej prostega časa.

Na razstavi Portreti slovenskih alpinistov, ki bo v Schwentnerjevi hiši odprta do konca leta, je poudarek na savinjskih alpinistih, razstavljeni pa so tudi portreti ostalih pomembnejših slovenskih alpinistov.  Razstava je obiskala že nekaj slovenskih krajev, na Vranskem se je ustavila, ker tudi naši krajani puščajo alpinistične sledi. Do sedaj je  najmočnejše pustil Polda Felicijan. Kustos razstave Aleš Stopar je povedal nekaj besed o postavitvi in izboru portretov ter predstavil avtorja in njegovo ustvarjanje, svečano pa je razstavo odprl župan Franc Sušnik. Za glasbeno kuliso je poskrbela članica Aletheie iz Žalca Simona Kropec. V prijetnem druženju po odprtju smo preživeli čudovit oktobrski večer.

TG

Oglejte si tudi