Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Odprtje spominske sobe Lavoslava Schwentnerja

Lavoslav Schwentner, znani ljubljanski založnik in knjigotržec, predstavlja pomembno osebnost konec 19. in prve polovice 20. stoletja v slovenskem prostoru. Brez njega se Ivan Cankar in drugi modernisti prav gotovo ne bi mogli tako uveljaviti. Schwentner je izdajal tudi knjige za otroke ter za njihovo izdajo pridobival najboljše književnike in ilustratorje tistega časa.

 

V njegov spomin in počastitev njegovega dela bo služila spominska soba Lavoslava Schwentnerja, ki je svoje mesto našla v njegovi rojstni hiši na Vranskem. Odprtje spominske sobe se je zgodilo v petek, 14. decembra 2012, ob 11. uri. Dogodek je povezovala Katja Završnik, ki je vse udeležene z umetelno, starinsko oblikovano govorico ponesla nazaj v čas življenja Lavoslava Schwentnerja. Pod njenim vodstvom so učenci OŠ Vransko - Tabor odigrali igro, v kateri so upodobili Poldeta, zaigrali pa so tudi na klavir in citre. Sledili so govori. Prvi je spregovoril direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, sledili so kustos Pokrajinskega muzeja Celje Aleš Stopar, ki je tudi avtor razstave, vodja Antikvariata Glavan Rok Glavan in župan Občine Vransko Franc Sušnik. Po zaključenem uradnem delu je voditeljica povabila vse navzoče na ogled spominske sobe Lavoslava Schwentnerja, v kateri je na kratko prikazan njegov življenjepis, delo in pomen za slovensko založništvo. Razstava je obogatena s številnimi izdajami njegovih knjig.

 

Odprtje spominske sobe Lavoslava Schwentnerja je plod sodelovanja med Občino Vransko, ki je lastnik Schwentnerjeve rojstne hiše, Pokrajinskim muzejem Celje, ki je postavil zbirko Schwentnerjevih del na ogled, ter Antikvariatom Glavan iz Ljubljane, ki je doniral v ta namen 40 originalnih izdaj Schwentnerjevih del.

Za ureditev spominske sobe Lavoslava Schwentnerja in postavitev razstave je Občina Vransko namenila približno deset tisoč evrov.

 

Jerneja Bračko

Oglejte si tudi